Muntii Piatra Craiului, sau doar Crai, este un lant muntos calcaros aflat in sud-vestul Carpatilor Orientali, dar care apartine lantului Carpatilor Meridionali, situandu-se in nord-estul acestora.
Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebeste geologic si geomorfologic de masivele si grupele muntoase inconjuratoare, formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul fiind o „lama” taioasa si abrupta de roci metamorfice, in special roci calcaroase de varsta jurasica, lunga de aproximativ 24-26 km (orientata dinspre sud-vest spre nord-est) si lata de aproximativ 6-8 km. Cunoscutii pereti verticali, inalti de 400-650 m, au luat nastere datorita stratificarii pe orizontala a calcarelor. Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in Vf. La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, 2.238 m. Masivul are numeroase piscuri peste 2.000 de metri altitudine: Vf. Padina Popii (2.018 m), Vf. Ascutit (2.150 m), Vf. Ţimbalul Mare (2.177 m), Vf. Dintre Timbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Caldarii Ocolite (2.202 m).
Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei sunt cele mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului. In partea nord-estica apar Prapastiile Zarnestilor, izbucul Fantana lui Botorog, La Zaplaz, Cerdacul Stanciului, Pestera Stanciului, Moara Dracului. Mai amintim Marele Grohotis, care este o panza de pietre instabile lunga de 4 km.
Rezervatia Naturala Piatra Craiului a fost instituita in anul 1938 si cuprinde mai mult de 1.200 de hectare din acest masiv.
Harta Muntilor Piatra Craiului poarta indicativul MN02, ceea ce-nseamna ca este al doilea numar din colectia „Muntii Nostri”.
Harta s-a editat folosind cele mai actuale tehnici de cartografiere si s-a tiparit pe hartie rezistenta la umiditate. Este uşor de citit si simplu de utilizat datorita stilurilor de reprezentare cartografice, specifice firmei Schubert & Franzke si datorita structurarii practice ale informatiilor. Totul este la indemana, exact acolo unde este necesar, fiind utila atat pasionatilor de drumeţii cat si profesionistilor.
Toate traseele au fost parcurse pe teren cu GPS-ul. Acestea sunt descrise in detaliu in limbile romana si engleza. Fiecare traseu are o caseta tehnica cu informaţii necesare. Harta contine si un caroiaj UTM, un sistem de coordonate metric, fiind util in masurarea rapida a distantelor pe harta.