Henri Mathias Berthelot, prietenul Romaniei. Henri Mathias Berthelot, l'ami de la Roumanie
Editie bilingva romano-franceza de Mihaela Simina, in traducerea Iuliei Badea Gueritee
De ce o carte pentru copii cu subiect istoric? Pentru ca istoria incepe cu si de la ei, de la copii. De ce un personaj? Pentru ca oamenii fac istoria, iar daca cei mai tineri si mai curiosi ii cunosc pe cei mai importanti si mai buni, lumea toata va avea de castigat. De ce generalul francez Henri Mathias Berthelot? Pentru ca, asa cum spune si titlul volumului, a fost un adevarat prieten al Romaniei si a ajutat tara intr-un moment cheie din istorie, in Primul Razboi Mondial, care pentru Romania s-a incheiat cu succesul realizarii unitatii nationale. Si pentru ca intre Romania si Franta exista o istorie indelungata si speciala pe care generalul Berthelot, porelict de romani Taica Burtalau, o pune intr-una din cele mai stralucitoare lumini. Parole d’honneur.
Fragment din volumul "Henri Mathias Berthelot, prietenul Romaniei. Henri Mathias Berthelot, l'ami de la Roumanie" de Mihaela Simina:
"Pacea incheiata de Romania cu Puterile Centrale in martie 1918 la Bucuresti insemna si plecarea din tara a Misiunii Militare Franceze condusa de generalul Henri Mathias Berthelot. Asadar, iubitul general Burtalau isi parasea cea de-a doua sa patrie, asa cum numise chiar el Romania, de care se atasase in ciuda multor greutati.
Data plecarii: 9 martie 1918.
Era o seara cenusie, cerul era acoperit de nori. Pe jos, fulgii de zapada se topeau pe pamant si se forma un strat gros de noroi. In ciuda acestui peisaj neprietenos, multimi impresionante de oameni din Iasi venisera la gara sa isi ia ramas bun de la Misiunea Militara Franceza si de la generalul Berthelot. Desigur, au fost prezente si toate persoanele oficiale importante si Familia Regala. Se striga necontenit Traiasca Franta! si Traiasca Romania!
La paix signee par la Roumanie avec les Empires centraux en mars 1918 a Bucarest signifiait en meme temps le depart du pays de la Mission Militaire Francaise conduite par le general Henri Mathias Berthelot. Ainsi, le bien aime general Burtalau a quitte sa deuxieme patrie, comme il avait nomme lui-meme la Roumanie, et a laquelle il s’etait attache malgre toutes les terribles difficultes.
Date du depart : 9 mars 1918.
Il faisait gris ce soir-la, le ciel etait couvert de nuages. Au sol, des flocons de neige formaient une grosse couche de boue en fondant. Malgre ce paysage hostile, une foule impressionnante d’habitants de Iasi etait venue a la gare pour dire au revoir a la Mission Militaire Francaise et au general Berthelot. Toutes les personnalites officielles importantes etaient bien sur presentes, comme la famille royale. On criait sans cesse Vive la France! et Vive la Roumanie!"