Revista Heritage of Timișoara reprezintă continuarea editorială a proiectului cu același nume implementat de Asociația Prin Banat din anul 2017. În urma implementării metodologiei Heritage of Timișoara, s-a constatat o cerere pentru proiecte și acțiuni de promovare a patrimoniului local, cerere aflată în creștere accentuată. Publicația va umple un gol existent în prezent pe plan local, în raport cu conținutul disponibil pe palierul promovării patrimoniului timișorean, atât la nivelul literaturii de specialitate, cât și al celei de informare generală. Informațiile prezentate reprezintă o premieră pentru baza de date a patrimoniului construit al orașului Timișoara și sunt rezultatul unei cercetări minuțioase, desfășurată din 2017 până în prezent.
Cel de-al treilea număr al revistei prezintă apariția și dezvoltarea spațiului urban cunoscut astăzi drept Piața Victoriei, prezentând contextul urban care a dus la apariția pieței, precum și poveștile fiecărui imobil care străjuiește piața, de la impozantele palate Secession construite îniante de primul război mondial, până la clădirile edificate în perioada interbelică sau chiar blocurile din anii ‘60 care închid spațial piața. O serie de articole semnate de cercetători ai patrimoniului timișorean îmbogățesc cu informații (atât profesionale, cât și personale), povestea Pieței Victoriei din Timișoara.
Cuprins I Table of contents:
- Patrimoniul, în dialog
- Piața Victoriei
- Terenul Cetății
- Centralizator I Synoptic Table
- Palatul Culturii
- Palatul Lloyd
- Palatul Ernő Neuhausz
- Palatul Arnold Merbl
- Palatul György Dauerbach
- Palatul Lajos Hilt
- Palatul Széchenyi
- Palatul Jakab Löffler și fiii
- Palatul Camerei de Comerț și Industrie
- Palatul Weisz
- Palatul Băncilor Bănățene Unite
- Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română
- Imobile de locuit P+8 I
- Despre locuirea pe Corso
- Piața care a fost. Piața care putea să fie
- Piața Victoriei și stilul Secession
- Bibliografie. Legendă
- Despre proiect
Autor: Mihai-Claudiu Moldovan
Autori invitați: dr. arh. Mihai Opriș,
prof. univ. dr. Ileana Pintilie Teleagă, Grupul de lucru Patrimoniu OAR (Maja Bâldea, Codruța Negrulescu, Victor Popovici)
Grafică: Simona Giura
Fotografii: Ovidiu Micșa / ADMO Studio
Editare și traducere: Cristina Chira
Corectură: Otilia Galescu
Editor: Alexandra Palconi-Sitov