Ideile sunt peste tot, dar cele care au cel mai mare potențial de a rezolva probleme, de a transforma afaceri și de a schimba vieți sunt adesea greu de identificat. Chiar și când recunoaștem ideile bune, aplicarea lor la obstacolele cotidiene – fie la locul de muncă, fie acasă, fie în instituțiile noastre – poate părea insurmontabilă. Însă Matthew Syed ne spune că nu trebuie să fie astfel.
În Idei rebele, susține că puterea creierului nostru nu este suficientă. Pentru a aborda probleme, de la schimbările climatice până la declinul economic, va trebui să folosim puterea „diversității cognitive”. Bazându-se pe psihologie, genetică și nu numai, Syed utilizează scenarii din viața reală, printre care eșecul CIA dinainte de 9/11 și dezastrul de comunicare de pe vârful Everest, cu scopul de a ne familiariza cu adevărata putere a gândirii diferite.
Idei rebele poate consolida orice tip de echipă și include sfaturi despre cum putem, ca indivizi, să adoptăm potențialul „mentalității de outsider” ca fiind cel mai mare atu al nostru.