Familia Romanov a asigurat succesiunea la tronul Rusiei a zecilor de tari timp de 300 de ani, pana la producerea sfarsitului tragic al ultimului reprezentant in anul 1918. Existenta lor a creat multe interese in randul producatorilor de opere cinematografice si carti. Subiectele pe care le-au dezbatut au atras un public numeros, cuprinzand in buna parte casatoriile tarilor cu tinere ce proveneau din familii regale aflate in cateva tari europene, desfasurarea vietii in palate si, uneori, prezenta tarilor in teatrele de operatiuni militare. Exagerarile au fost mai mereu prezentate.
Aparitia aspectelor critice din viata plina de huzur au fost putine si lipsite de explicatii. Cu acelasi continut admirativ, dar si acuzator, au aparut filme si carti care i-au avut in vedere pe cei ce au actionat pentru instaurarea unei noi ordini sociale careia i s-a spus comunism. S-au succedat Karl Marx, Friederich Engels, Lenin, losif Stalin, Nikita Hrusciov si Mihail Gorbaciov.
Influentele politice diferite au determinat modul de gandire al autoritatilor, aparitia sentimentalismelor, dar si transformarea realitatilor. Gasindu-ma in fata unor astfel de reprezentari si cunoscand astfel de aspecte din viata familiilor sefilor de stat, am cautat sa scot in evidenta situatiile ce pot aparea interesante, mai ales cand s-au gasit in afara actiunilor protocolare.
Constatarile personale, in general, sunt de multe ori mai interesante decat documentele oficiale ce sunt putine ca numar, caci pot duce la interpretari si instalarea fricii ce determina deformari ale adevaratei situatii. - Autorul