Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      In casa bunicilor

      In casa bunicilor

      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Varsta Recomandata:
      8-10 ani, 10-12 ani, 12-14 ani
      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2024
      Editura:
      Tip copertă:
      Paperback
      Nr Pag:
      80
      ISBN:
      9786306538102
      Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
      Descriere

      În casa bunicilor a apărut în 1938 și a mai cunoscut încă trei ediții până în 1943 fiindcă Ionel Teodoreanu era de multă vreme o vedetă literară. Se strămutase în agitatul București, dar păstrase în suflet amintirea delicată a Iașiului, care îl împinge să practice o literatură de frontieră, ilustrată de această carte, care se situează între memorialistică și literatura subiectivă. Întrebat, în aprilie 1938, de un gazetar de la Opinia (I.A. Mirea), dacă această carte e tot un roman, Ionel Teodoreanu răspunde: „În casa bunicilor? Știu eu ce-i? O casă veche din Zlataustul unui Iași de odinioară, doi bunici, motanul lor, nepotul lor — cam scriitor, cam fumător, și cam licean cu note proaste —, iarna la ferestre — vechea iarnă de pe vremea ochilor copilăriei —, și asta-i tot. O mână de scrum alb. Am căutat să culeg cu frăgezime și să îmbrac cu transparență lucruri de altădată, care s-au stins cu vremea lor, și oameni care nu mai sunt decât în morminte și în amintire.“

      Ionel Teodoreanu (1897–1954), scriitor și avocat. Descendent al unei familii de juriști (tatăl era celebrul avocat ieșean Osvald Teodoreanu, iar bunicul său, Alexandru Teodoreanu, fusese judecător), a cunoscut un imens succes de librărie în perioada interbelică. Și-a făcut studiile la Iași (bacalaureatul la Liceul Național și licența în drept la Universitate). Primele încercări le-a publicat în Însemnări literare (cu rafinatele miniaturi Jucării pentru Lily) și în Viața românească, iar în 1923, glorios, a debutat în volum cu Ulița copilăriei. Deși nu a abandonat cariera de avocat, în care de asemenea a strălucit prin verva sa și prin preferința pentru cazuri cu adânci aspecte psihologice, a scris mult, deși inegal, consacrându-se cu romanele din trilogia La Medeleni (1925–1927). Alte romane: Turnul Milenei (1927), Lorelei(1935), Secretul Anei Florentin(1937), Prăvale Baba (1939). Volume de memorialistică importante: În casa bunicilor (1938), Masa umbrelor (1941), Întoarcerea în timp (1946).

      Ulița copilăriei (evident, povestirea titulară, de aici), În casa bunicilor și numeroase capitole din Întoarcerea în timp, coroborate cu relativ puținele documente de arhivă ce ne stau la dispoziție, dau posibilitatea recompunerii și imaginării unui univers familial pe fundalul căruia se proiectează copilăria și adolescența lui Ionel Teodoreanu, izbitor de asemănător în configurația sa spirituală cu acela propus de Amintirile lui Creangă.“

      Nicolae Ciobanu, istoric literar, autorul biografiei Ionel Teodoreanu, viața și opera

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.