Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      ×

      Dragi clienți, depozitul nostru se mută în casă nouă. Vă cerem scuze pentru posibilele întârzieri în preluarea și livrarea comenzilor și vă mulțumim pentru înțelegere.

      Institutii politice

      Institutii politice

      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2022
      Editura:
      Tip copertă:
      Paperback
      Nr Pag:
      344
      Editia:
      a VI-a
      ISBN:
      9786061812295
      Dimensiuni: l: 21cm | H: 29.7cm
      Descriere

      Despre lucrare

      Instituțiile politice sunt instituții prin intermediul cărora se exercită puterea statală, acestea reprezentând forme prin care se exteriorizează puterea politică. Ceea ce determină natura instituțiilor politice este capacitatea acestora de a folosi puterea pentru realizarea unui interes general. În lipsa instituțiilor politice puterea se exercită conjunctural, arbitrar și uneori conflictual, de către indivizi. Adevărata natură a instituțiilor politice constă în locul pe care acestea îl acordă legii, garanțiilor de echitate și libertate care ocrotesc viața și interesele cetățenilor.

      Fundament juridic

      Una dintre instituțiile politice este statul ca instrument social organizat, iar o altă instituție politică este reprezentată de partide care, deținând dreptul de conducere a statului, pot transpune în practică programul de acțiune propriu. Or, o parte semnificativă a acestei lucrări are în vedere exact analiza modului de organizare și funcționare a statului și a partidelor politice.
      Din multitudinea instituțiilor politice care sunt în același timp și instituții juridice, fac parte și instituțiile fundamentale ale statului: Parlamentul, Șeful de stat, Guvernul și Curtea Constituțională. Toate aceste instituții reprezintă organe împuternicite de popor cu exercițiul funcției publice, iar de buna funcționare a lor depinde gradul de democratizare a unei societăți.
      Întreg acest sistem instituțional și raportul dintre principalii actori politici statali fac obiectul de studiu al cursului de față, autorul utilizând următoarele metode: analitică, istorică și comparativă în descrierea modului de funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului.

      Despre ediția 5

      Necesitatea unei noi ediții a cursului a fost impusă de evoluția legislației în domeniu și de acumulările doctrinare, dar și de evoluția și dinamica modificărilor survenite în sistemul de guvernământ actual. Lucrarea este redactată în așa fel încât ea să reprezinte și o sursă importantă de informație pentru cei interesați de fenomenul constituționalismului și al instituțiilor constituționale, în ansamblu, abordând instituțiile politice nu doar din perspectivă teoretică, ci și din perspectivă practică, ținând cont de experiența pe care autorul a acumulat-o până în prezent datorită funcțiilor publice deținute.

      Recomandare

      Prezenta lucrare este un manual de Instituții politice ce vine ca o continuare și o completare firească a cursului de Drept constituțional.

      A se vedea și Constituția României.

      Din cuprins

      • conținutul lucrării este realizat și structurat respectând standardele europene privind învățarea: obiective de învățare, rezumat și bibliografie prezentate distinct în fiecare capitol;
      • problemele fundamentale legate de modul de organizare și funcționare a partidelor politice;
      • teoria puterii;
      • teoria statului;
      • sistemului electoral;
      • referendumul;
      • organizarea administrativă a teritoriului;
      • autoritatea judecătorească.

      Puncte forte

      • abordare interdisciplinară cu referiri la științele de ramură;
      • toate instituțiile juridice ale instituțiilor politice sunt examinate și analizate în contextul jurisprudenței jurisdicțiilor constituționale române și ale altor state;
      • conceptele juridice într-o abordare modernă și foarte actuală, analizând teoria statului și principalele instituții ale sale, cu accent deosebit pe instituțiile statale românești;
      • principalele instituții politice și constituționale ale statului, precum Parlamentul, Șeful statului și Guvernul, dar și alte instituții adiacente acestora, ca partidele politice sau sistemul electoral sunt tratate din perspectiva activității lor practice de zi cu zi;
      • noțiunile explicate sunt ușor de asimilat, iar prezentarea temelor este făcută într-un stil clar și logic;
      • ample referințe bibliografice la finalul fiecărui capitol.

      Despre autor

      Ștefan Deaconu este profesor univ. dr. şi îndrumător de doctorat la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; avocat în Baroul Bucureşti; arbitru și președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.