Volumul intitulat Instrumente specifice diplomatiei publice si domenii conexe vine in continuarea primului volum, in care se continua analiza acestui domeniu de activitate extrem de actual. In aceasta etapa sunt analizate mecanismele utilizate in demersurile de diplomație publica, precum și domeniile conexe ale acesteia, asemanarile și deosebirile conceptuale existente intre ele, argumentate cu exemple concrete, deopotriva de buna practica și de eșecuri.
Dupa cum reiese din aceasta lucrare, diplomatia publica este ințeleasa ca fiind un mod de relaționare dintre un guvern si populatia unui alt stat, existand astfel elementul de extraneitate, care o diferențiaza de domeniul relațiilor publice. Nuanțarile și mutațiile conceptuale suferite de diplomația publica au dus la formarea unui adevarat instrumentar al acestei activitați precum ascultarea, advocacy, schimburile educaționale și de experiența, difuzarea de știri in mediul internațional, precum și modul in care advertising-ul poate fi utilizat in diplomația publica, instrumente prezentate pe larg in conținutul acestui studiu.
Prin analiza domeniilor conexe diplomației publice, autorul reușește sa contureze identitatea acesteia. Totodata identifica obiectivul primordial al demersurilor diplomației publice, de a contura cat mai fidel profilul publicului ținta dintr-un alt stat, pentru a gasi cele mai adecvate canale de creare a unui mediu prietenos in randul acestuia, uneori chiar un mediu atractiv, de la care urmeaza sa porneasca modelarea opiniilor si chiar a politicilor adoptate de statul care utilizeaza astfel de demersuri specifice diplomației publice.