Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile. Prin observație, participare directă și interviuri, el redă scene elocvente din viața monastică actuală, utile pentru înțelegerea evoluției relațiilor dintre societate și religie în lumina tendințelor bio-eco în materie de alimentație și a căutării unui mod de viață mai simplu, mai sănătos și mai apropiat de cel tradițional.
Lucrarea este completată de un studiu consacrat condiției aparte a mănăstirilor, de microsocietăți alternative situate simultan în lume și în afara ei.
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicării:
2024
Editura:
Tip copertă:
Paperback
Nr Pag:
304
Colectie:
ISBN:
9789734696406
Dimensiuni: l: 14cm | H: 22cm