Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, intreprinzatorul este persoana care are spirit de actiune, care are initiativa, spre deosibire de „antreprenor”, persoana care ia si conduce o antrepriza, adica o lucrare industriala, de constructii etc. Asadar, toate persoanele care intreprind ceva, exploatand anumite oportunitati din mediul extern, asumandu-si anumite riscuri, deci creeaza afaceri sunt intreprinzatori, nu antreprenori, cum adesea se foloseste in mod eronat acest termen, poate dintr-o traducere incorecta din engleza a termenului „entrepreneur”.
Interesul pentru domeniul afacerilor a crescut permanent peste tot in lume, dar si la noi mai ales in ultima perioada, ca urmare a tendintei multor persoane de a-si obtine libertatea de actiune, de a nu mai depinde de deciziile altor persoane care conduc organizatiile in care lucreaza, daca sunt deja salariati, sau ar putea sa lucreze in perspectiva unei viitoare angajari in munca. Prin aceasta lucrare ne adresam cu prioritate acestor persoane, dar si celor care se pregatesc in domeniul managementului, sau ocupa chiar functii de manageri si conduc deja anumite afaceri, fie in intreprinderi private mici sau mijlocii, fie in marile companii si doresc sa-si dezvolte activitatea prin crearea de noi afaceri in cadrul respectivelor intreprinderi.
In cadrul lucrarii incercam sa dam raspuns mai multor intrebari, intre care:
- Cine poate deveni intreprinzator?
- Care sunt variabilele care determina o persoana sa devina intreprinzator?
- Care este legatura intre creativitate, inovare si spirit intreprinzator?
- Ce este o afacere si cum poate fi ea demarata?
- De ce intreprinzatorul trebuie sa fie si manager si lider cu o gandire strategica?
- Care este structura si cum se elaboreaza un plan de afaceri prin care sa convingi potentialii finantatori si/sau investitori?
- Ce particularitati prezinta managementul intreprinderilor mici si/sau mijlocii?
- Care sunt formalitatile infiintarii unei IMM?
Suntem convinsi ca problematica spiritului intreprinzator, a procesului de creare si dezvoltare a unei noi intreprinderi, a unui comportament de succes a intreprinzatorului este mult mai larga si este dificil de acoperit printr-o singura lucrare, de aceea consideram ca preocuparile trebuie sa continue in acest domeniu si suntem deschisi la orice opinii in acest sens.
Prof. univ. dr. Eugen BURDUS
Coordonatorul lucrarii
Intreprinzatorul
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicării:
2010
Editura:
Tip copertă:
Paperback
Nr Pag:
416
ISBN:
9789731295336
Dimensiuni: l: 17.5cm | H: 25cm