Irineu Mihălcescu (1874-1947) a fost o personalitate proeminentă a teologiei ortodoxe române din vremea sa, unul dintre cei mai mari dogmatiști ai Bisericii Ortodoxe Române, îndeplinind demnitatea de mitropolit al Moldovei. A publicat numeroase și valoroase studii de dogmatică, apologetică, istoria religiilor etc.
În lucrarea Istoria religiilor, autorul ne poartă într-o incursiune captivantă în universul divers și adesea enigmatic al credințelor umane, oferindu-ne o perspectivă interesantă asupra modului în care oamenii au căutat conexiunea cu divinul și au creat structuri religioase complexe pentru a da sens existenței lor.
Lucrarea este structurată în două părți: politeismul și monoteismul. În prima parte sunt prezentate detalii referitoare la religiile primitivilor din Asia, Africa, America și Australia, religiile Chinei, Indiei, Japoniei, precum și religiile germanilor, romanilor etc. În partea a doua, un spațiu amplu este acordat creștinismului, fiind aduse în discuție mai întâi chestiuni referitoare la persoana întemeietorului acestei religii, autorul stăruind mai mult, așa cum el însuși ne atrage atenția, asupra „punctelor care par mai obscure, care au fost mai controversate și care sunt de o mai mare importanță, lăsând la o parte cele ce se știu de toată lumea, cele ce nu au dat naștere la discuții, cele ce sunt de mai mică importanță”.
O lectură valoroasă, atent documentată, pentru toți cei interesați de înțelegerea bogată și complexă a moștenirii spirituale a umanității.