Aceasta este istoria celui mai mare imperiu cunoscut vreodată. Reputatul profesor Eugen Cizek înfățișează ascensiunea și căderea lui, concentrându-se pe câteva momente de cotitură care au modelat istoria romană. De la cucerirea Mediteranei, începând cu secolul al III-lea î. Hr., până la distrugerea Imperiului Roman de către invadatorii barbari, șapte secole mai târziu, descoperim cele mai critice episoade din istoria romană: prăbușirea spectaculoasă a Republicii „libere”, nașterea epocii „Cezarilor”, reprimarea violentă a celei mai puternice rebeliuni împotriva puterii romane și războiul civil sângeros care a lansat creștinismul ca religie mondială.
În centrul acestei relatări se află personalitățile dinamice, complexe, dar pline de defecte ale unora dintre cei mai puternici conducători din istorie: bărbați precum Pompei, Iulius Cezar, Augustus, Nero, Traian, Marcus Aurelius. Punând carne pe oasele acestor figuri îndepărtate, legendare, Eugen Cizek privește dincolo de efigiile lor și le explorează motivațiile și ambițiile reale, intrigile și rivalitățile.
„Am stăruit, fără îndoială, asupra Romei antice şi statului ei, dar am rezervat un capitol-epilog şi Romei postantice. Ne-am străduit să nu neglijăm dimensiunea evenimentelor, prea adesea neglijată. Evenimentele oferă repere stabile, fără de care nu se poate înţelege nimic din istoria unui popor. Cu siguranţă însă că ne-au preocupat substanţial instituţiile, structurile politice, sociale, economice şi culturale, ca şi viaţa cotidiană şi privată. Nu în ultimul rând am acordat atenţie mentalităţilor.”
Eugen Cizek, Cuvânt înainte
„Printre autorii români, numele regretatului profesor și filolog din București, Eugen Cizek reprezintă intelectualul public care a contrbuit cel mai mult la popularizarea Romei antice încă din anii 80. Istoria Romei (I. ediție din 2002, ediția revizuită din 2010) a lui Cizek reprezintă probabil cea mai importantă sinteză scrisă de un român în această temă.”