VOL. I. Această lucrare prezintă o catalogare a primelor cărți poștale ilustrate cu tematica BASARABIA (vederi), apărute în Rusia, cât și în alte țări – România, Germania, Japonia, Italia, Ungaria. Catalogul include atât perioada clasică – 1896 - 1906, cât și epoca imediat următoare, în care a avut loc dezvoltarea cartofiliei basarabene, finisând cu anul 1917. Din cauza tirajelor reduse și a vechimii lor (peste 100 de ani) anumite tipuri de cărți poștaleau devenit adevărate rarități, majoritatea dintre ele oglindind momente ale epocii de început a modernizării Basarabiei, dar și unele evenimente petrecute pe tărâm politic, social și cultural sau reflectă arhitectura populară și modul de viață al populației în acele timpuri.
Pentru a asigura descrierea pieselor respective s-a elaborat aparatul științific, ce ține de descrierea pieselor, elaborându-se terminologia specifică,inexistentă până la această etapă în Republica Moldova, deoarece nu există lucrări publicate, care să reflecte domeniul dat sau criteriile de prezentare a cărților poștale ilustrate.
Volumul conține tabelul sinoptic general al variantelor editoriale, cu specificarea editorilor și editurilor, catalogarea propriu-zisă fiind prezentată în tabele, cu reproducerea celor mai importante cărți poștale ilustrate. Importanța acestei lucrări constă în faptul că până în prezent nu s-a efectuat un studiu avansat al acestui domeniu de activitate cultural-istorică, fiind, de fapt, o premieră în sfera istoriei procesului editorial respectiv.
Lucrarea a fost elaborată în baza cercetării colecțiilor Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie, Bibliotecii Naționale „V. Alecsandri”, Arhivei Naționale a Republicii Moldova și a colecțiilor private în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Republica Moldova.