Despre lucrare
Această lucrare minuțioasă și exhaustivă dezvăluie subtilitățile ascunse în spatele termenilor familiari din discursul juridic, evidențiind importanța metaforelor în înțelegerea și aplicarea dreptului. De la examinarea sistemelor juridice socialiste la subtilitățile sistemelor de drept de common law, trecând prin tradițiile filosofico-religioase și sistemele romano-germanice, fiecare secțiune oferă o perspectivă nuanțată și globală asupra jurisprudenței.
Cartea abordează, de asemenea, legitimitatea puterii creatoare și normative a judecătorului, explicând modul în care exegeza și analogia joacă roluri esențiale în formarea jurisprudenței.
Concentrându-se pe cazuri emblematice și hotărâri de principiu, autoarea descifrează rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene și al Curții Europene a Drepturilor Omului în consacrarea drepturilor fundamentale și dezvoltarea principiului democratic. Partea dedicată dreptului penal evidențiază libertatea de interpretare a judecătorilor penali internaționali și puterea lor normativă. Analizele surselor dreptului penal internațional și ale cazurilor emblematice arată cum anume contribuie jurisprudența la unificarea regulilor aplicabile conflictelor armate și la extinderea definițiilor juridice.
Această lectură este esențială pentru oricine dorește să înțeleagă dinamica și evoluția dreptului în contextul modern. Explorând modul în care metaforele structurează înțelegerea noastră despre justiție, această carte invită cititorii să își reconsidere ideile preconcepute și credințele despre natura dreptului și a puterii judiciare.
Din cuprins:
- Lămuriri terminologice
- Jurisprudența în lume
- Legitimarea puterii creatoare și normative a judecătorului
- Formarea jurisprudenței
Puncte forte:
- prezența conceptelor filosofice
- prezentarea pe larg a definițiilor dreptului
- evidențierea jurisprudenței în diferite sisteme ale dreptului
- analiza aprofundată a temei
- ample referințe bibliografice
Despre autor:
Diana DĂNIȘOR este din anul 2020 prof. univ. dr. habil. la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, member associé de l’Académie des hommes de science de Roumanie, juriste et linguiste.