Jurisdicția raporturilor de muncă este o jurisdicție specială; ea este guvernată atât de norme specifice, cât și de norme generale și comune procesului civil.
Simbioza dintre cele două categorii de norme este ilustrată de prevederile art. 275 C. mun. și art. 216 din Legea dialogului social nr. 62/2011, conform cărora dispozițiile referitoare la soluționarea conflictelor de muncă se completează cu cele ale Codului de procedură civilă.
De asemenea, potrivit art. 2 C. pr. civ., dispozițiile sale „constituie procedura de drept comun în materie civilă”; ele „se aplică și în alte materii, în măsura în care legile care le reglementează nu cuprind dispoziții contrare”. Este, desigur, și cazul soluționării conflictelor rezultate din raporturile de muncă.
Lucrarea de față a fost elaborată pe baza unei bogate bibliografii – tratate, cursuri, monografii, studii de dreptul muncii, de drept administrativ, de drept civil și de drept procesual civil –, autorii acestora fiind cei mai importanți doctrinari și practicieni din țară. De asemenea, am beneficiat de experiența noastră didactică și practică în domeniul relațiilor de muncă/serviciu.
Am urmărit astfel să oferim tuturor celor interesați – practicieni (manageri specialiști în resurse umane, consilieri juridici, magistrați, avocați), teoreticieni (cadre didactice), dar și studenți, masteranzi, doctoranzi etc. – un instrument util, eficient și actual în activitatea lor, respectiv un material de studiu și reflecție.