Henry Kissinger, diplomat și politician, observă strategiile a șase figuri importante ale secolului XX și prezintă o teorie unificată a leadershipului și a diplomației
În Leadership, Kissinger analizează strategiile de politică de stat a șase lideri mondiali emblematici. După al Doilea Război Mondial, Konrad Adenauer a adus Germania înfrântă și coruptă moral înapoi în comunitatea de națiuni prin ceea ce Kissinger numește „strategia smereniei“. Charles de Gaulle a condus Franța în rândul Aliaților victorioși și i-a readus grandoarea istorică prin „strategia voinței“.
În timpul Războiului Rece, Richard Nixon a oferit un avantaj geostrategic SUA prin „strategia echilibrului“. După 25 de ani de conflict, Anwar Sadat a adus pace în Orientul Mijlociu prin „strategia transcendenței“. În ciuda șanselor sale reduse de reușită, Lee Kuan Yew a creat un oraș-stat puternic – Singapore – prin „strategia excelenței“. Și, chiar dacă Marea Britanie era cunoscută drept „bolnavul Europei“, când a venit la putere, Margaret Thatcher a ridicat moralul țării și poziția ei pe plan internațional prin „strategia convingerii“.
În fiecare studiu se observă percepția istorică, experiența publică și – fiindcă i-a cunoscut personal pe toți liderii prezentați și a participat la multe dintre evenimentele descrise – cunoașterea personală ale lui Henry Kissinger. Acest volum este îmbogățit prin observații pe care doar Kissinger le-ar putea face și se încheie cu reflecțiile sale despre ordinea mondială și despre importanța leadershipului astăzi.
Deși Kissinger, ajuns acum la 99 de ani, nu a mai deținut o funcție publică din 1977, acesta a fost consilier pentru aproape toți președinții americani începând cu Nixon... [A-l descrie ca] Om de stat înțelept este deja mult prea uzat, însă Kissinger este cu adevărat un exemplu excelent și merită ascultat. - Financial Times