În Mafia bombardierelor, Malcolm Gladwell împletește mai multe povești — a unui olandez genial și computerul său conceput în casă, a unor frați din centrul Alabamei, a unui psihopat britanic și a unor chimiști piromani de la Harvard —, pentru a analiza una dintre cele mai importante provocări morale din istoria americană modernă.
În anii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, contrar opiniilor majorității minților militare, o gașcă mică de strategi idealiști numită Mafia bombardierelor și-a pus următoarea întrebare: cum ar fi dacă bombardamentul de precizie ar putea schilodi inamicul și ar face războiul mult mai puțin letal?
Prin contrast, bombardarea orașului Tokyo din cea mai sângeroasă noapte a acestui război a fost rodul minții generalului Curtis LeMay, ale cărui pragmatism brutal și tactici de ardere din temelii folosite asupra Japoniei au curmat mii de vieți de civili, dar e posibil să fi salvat și mai multe prin împiedicarea invaziei planificate de Statele Unite. În Mafia bombardierelor, Gladwell întreabă: „A meritat?”
Poate că lucrurile ar fi decurs diferit dacă predecesorul lui LeMay, generalul Haywood Hansell, ar fi rămas la conducere. Hansell credea în bombardamentul de precizie, dar, când el și Curtis LeMay s-au înfruntat pentru o preluare de putere în junglele din Guam, LeMay a ieșit victorios, fapt care a dus la cea mai întunecată noapte a celui de-al Doilea Război Mondial. Mafia bombardierelor este o poveste fascinantă despre perseverență, inovație și pierderile incomensurabile cauzate de război