Managementul operational aprofundeaza si pune in aplicare cunostintele de management general in domeniul functiunii de procesare sau altor functiuni organizationale ale unitatii industriale, in vederea gestionarii judicioase a resurselor si adaptarii productiei la cerintele pietei.
Formarea specialistilor in domeniul managementului operativ al activitatii de productie este asigurata prin prezentarea graduala a unui volum de cunostinte referitoare la elaborarea programelor agregat, a celor operative la nivelul unitatii sau departamentelor structurale ale acesteia, lansarea in fabricatie si controlul realizarilor in raport cu obiectivele stabilite si cu standardele initiale.
Operationalizarea teoriei managementului operational se face prin fundamentarea si utilizarea metodelor, tehnicilor si instrumentelor de concretizare, detaliere in timp si in spatiu a cerintelor formulate de clienti, in conditii de eficienta si eficacitate la nivelul producatorului.
Problematica tratata este utila formarii studentilor in domeniul managementului, dar si specialistilor din organizatii economice, indiferent de profilul sau dimensiunea acestora. Continutul abordat constituie o reflectare a studiilor teoretice si a activitatii practice, in egala masura, in unitati industriale reprezentative.