În viață, precum și în organizații, conflictele nu sunt doar diverse, ci și inevitabile. Indiferent de natura sau complexitatea acestora, atât pentru noi, cât și pentru o organizație, gestionarea lor a devenit însă una dintre cele mai mari provocări.
Am încercat, prin intermediul acestei cărți, să venim cu o abordare multiperspectivală desprinsă în principal din situaţii concrete. Având la bază experiențe și exemple proprii, oferim o descriere a factorilor și elementelor care au un rol central în cadrul organizațiilor.
În prezentarea aspectelor legate de problematica liderului, strategii de soluționare a conflictelor, motivația și fericirea angajaților, am ales să ne concentrăm pe o latură mai puțin luată în considerare: latura umană.
Dorim să transmitem ideea că, în încercarea de a conduce mai eficient o organizație, de a deveni lideri mai buni sau de a gestiona conflicte, elemente precum compasiunea, nevoile și dorințele oamenilor ar trebui să primeze. În definitiv, oamenii reprezintă cea mai importantă resursă a unei organizații, iar felul în care alegem să le arătăm acest lucru influențează implicit și modul în care ea funcționează.
Din cuprins
- Abordarea multiperspectivală
- Problematica liderului
- Motivarea resursei umane
- Evitarea și acceptarea/stimularea conflictului
- Managementul cunoașterii