Costa Book Award 2019
„Cartea despre care vorbeste toata lumea.” (The Times)
Traducere din limba engleza si note de Radu Paraschivescu
Middle England este o analiza lucida si satirica a lumii britanice contemporane vazute prin ochii unui grup eterogen de personaje: Ian si Sophie, proaspat casatoriti, care au pareri diferite despre viitorul tarii lor, dar care pun la indoiala si viitorul propriei relatii; Doug, un analist politic care scrie cu pasiune despre nevoia de austeritate din casa lui confortabila din Chelsea; fiica lui adolescenta, care nu-si dramuieste energiile in lupta pentru dreptate sociala; Benjamin Trotter, un barbat intre doua virste care se lanseaza intr-o noua cariera, aparent sortita esecului; si Colin, tatal lui, a carui ultima dorinta este sa voteze la referendumul privind mentinerea Regatului Unit in Uniunea Europeana. Este povestea Angliei zilelor noastre, plina de nostalgie si deziluzii, de confuzie si de furie cu greu retinuta. Pe urmele Clubului putregaiurilor si ale Cercului inchis, noul roman al lui Jonathan Coe este unul al vremurilor stranii pe care le traim.
„Un roman irezistibil despre starea natiunii, plin de lumini si umbre, care surprinde intr-un mod remarcabil derapajul tragicomic al Marii Britanii din zilele noastre.” (The Economist)
„Despre Brexit s-au scris si se vor mai scrie milioane de cuvinte, dar putine vor ajunge la esenta motivului acestuia la fel de incisiv precum o face Middle England.” (The Irish Times)
„«Adieu to Old England», piesa pe care o cinta Shirley Collins la inceputul si la sfirsitul acestei carti, ii rezuma cu sensibilitate povestea. Romanul lui Jonathan Coe, pe care autorul insusi l-a etichetat drept «Brexlit», se desfasoara pe durata a opt ani si e lucrat in jurul iesirii Angliei din Uniunea Europeana. Asadar, avem sub ochi un roman despre o schimbare uriasa, despre mecanismele si consecintele ei. Middle England inchide spectaculos o trilogie pe care Coe o incepe cu Clubul putregaiurilor si o continua cu Cercul inchis. E un roman cu o constructie solida si cu amestecul de umor, observatie taioasa si duiosie care dau impreuna asa-numita «reteta Coe».” (Radu Paraschivescu)