“Mircea cel Bătrân” este cea de-a doua carte din cadrul colecției de istorie ”Centenarul Marii Uniri” apărută sub egida Editurii Librex Publishing. Totodată, această carte este redată publicului larg anul acesta, în cinstea comemorării a 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui voievod valah (31 ianuarie 1418 - 31 ianuarie 2018).
De ce o carte dedicată lui Mircea cel Bătrân în cadrul colecției ”Centenarul Marii Uniri”? Care a fost aportul lui Mircea pentru împlinirea idealului suprem al poporului român? Răspunsul este unul cât se poate de complex și se regăsește în această lucrare.
În primul rând, Mircea cel Bătrân a fost (re)descoperit în perioada romantică a secolului XIX, când făuritorii ideii înfăptuirii Unirii, intelectualii și luptătorii generației pașoptiste, i-au evocat personalitatea și l-au folosit ca simbol pentru lupta românilor.
Totodată, Mircea cel Bătrân este primul străbun direct al lui Mihai Viteazul (întemeitorul dinastiei Drăculeștilor) cel care a înfăptuit oficial o primă Unire a Principatelor Române.
în timpul domniei sale, întinderea Valahiei a fost cea mai mare de pe întreg cuprinsul istoriei.
Mircea a fost conducătorul valah cu cea mai lungă domnie, cu cea mai puternică armată și un adevărat arbitru pentru balanța puterii în zonă, tratând pe picior de egalitate cu toți vecinii. Acestea, precum și alte argumente care se regăsesc în această lucrare, sunt motive suficiente pentru a-l pune pe ilustrul conducător român la loc de cinste și pentru a-l așeza în panteonul conducătorilor care au pus o cărămidă la făurirea dezideratului suprem și anume, unirea tuturor românilor într-o singură țară.