„Moștenirea legala” este un curs universitar, destinat, in primul rand, studentilor de la facultatile de drept, dar si practicienilor dreptului: avocati, notari, judecatori etc.
Nevoia reeditarii unei astfel de lucrari a fost determinata de modificarile legislative care au aparut de la prima editie si pana astazi.
Acest curs universitar reprezinta o analiza utila pentru rezolvarea eficienta a chestiunilor de drept ce tin de deschiderea mostenirii, impartirea acesteia intre rudele defunctului, dreptul la mostenire al sotului supravietuitor, dreptul de mostenire al statului etc., in configuratia stabilita de Codul civil. Analiza, bazata pe experienta doctrinei si jurisprudentei, surprinde progresele legislative aduse de Codul civil, dar, in acelasi timp, nu se limiteaza doar la o interpretare literala a textelor de lege incidente in materie, sci are in vedere si reliefarea deficientelor inerente unei legi generale si suple, care, uneori, se poate vedea depasita de multitudinea situatiilor ce se pot ivi in practica.
Actuala ediție a cursului de „Moștenire legala” incearca sa asigure deprinderea fundamentelor teoretice si a institutiilor din marea sfera a dreptului succesoral, sa faciliteze cunoasterea si insusirea limbajului juridic si categoriilor juridice ale materiei dreptului la mostenire, bazandu-se atat pe dimensiunea teoretica a spatiului disciplinar de referinta, cat si pe cea metodologica.
Nutrim speranta ca lucrarea sa ofere studentilor pregatirea teoretica necesara pentru intelegerea aspectelor juridice din materia dreptului la mostenire, dar, in acelasi timp, sa constituie un instrument de lucru si pentru specialistii consacrati.