Nu mai există o economie americană, spune Robert Reich la începutul acestei cărți strălucitoare. Ce înseamnă să fii o națiune când banii, bunurile și serviciile nu cunosc granițe? Ce abilități vor fi cele mai valoroase în secolul a XXI-lea? Și cum pot națiunile să se asigure cel mai bine că toți cetățenii vor avea un loc în noua economie globală? În această carte uimitoare, respectatul autor Robert Reich definește adevărata provocare cu care se confruntă națiunile în secolul al XXI-lea. El analizează economia americană în raport cu economiile lumii şi consideră că adevărata problemă cu care SUA se vor confrunta este de a spori valoarea potenţială a contribuţiei cetăţenilor săi la economia mondială prin punerea în valoare a priceperii şi capacităţii lor şi prin îmbunătăţirea mijloacelor de racordare la piaţa mondială. Aceasta va fi o provocare mai ales pentru competitivitatea naţională, dar şi pentru rentabilitatea corporaţiilor, ai căror investitori cutreieră lumea în căutare de ocazii favorabile pentru afaceri rentabile.
Originală, bine scrisă și plină de informații, Munca națiunilor va stabili un standard pentru următoarea generație de factori de decizie.
„Munca Națiunilor va fi și ar trebui să fie citită și dezbătută pe scară largă.” - Wall Street Journal
„ Robert Reich este unul dintre cei mai inovatori și interesanți economiști politici din țară (...) Foarte puțini cititori vor închide această carte fără să învețe să se gândească la lume într-un mod nou și mai clar.”- Los Angeles Times
„ O raritate (…) o lucrare de teorie economică pe care un laic o poate citi cu plăcere și profit intelectual.”- The New Yorker
„ Reich acoperă o gamă remarcabilă de materiale cu facilitate și inteligență.”- Washington Post Book World
„Nu vor mai exista produse sau tehnoogii naţionale, nici corporaţii şi industrii naţionale. Nu vor mai exista economii naţionale, sau în orice caz ele nu vor mai fi ceea ce înţelegem noi prin această noţiune. Tot ce va mai rămâne fixat în interiorul graniţelor naţionale sunt oamenii care formează naţiunea. Principala avuţie a unei naţiuni va consta din priceperea şi ingeniozitatea cetăţenilor săi. Principala sarcină politică a fiecărei naţiuni va fi aceea de a face faţă forţelor centrifuge ale economiei mondiale care subminează legăturile care-i unesc pe oameni, oferind tot mai mult celor mai calificaţi şi inteligenţi şi condamnându-i pe cei mai puţin calificaţi la un nivel de trai din ce în ce mai scăzut. Pe măsură ce frontierele devin tot mai puţin însemnate sub aspect economic, cetăţenii cei mai bine plasaţi pentru a reuşi să se îmbogăţească pe piaţa mondială sunt tentaţi să se elibereze de legătura loialităţii naţionale şi astfel să se debaraseze de semenii lor mai puţin norocoşi. Cartea de faţă descrie această schimbare economică şi provocarea politică pe care aceasta o implică.”
Robert Reich