DANIEL KEATING și‑a obținut titlul de doctor de la Universitatea „John Hopkins“ din Baltimore (SUA), iar în prezent este profesor de psihologie și psihiatrie pediatrică în cadrul departamentului de psihologie al Universității Michigan și cercetător la institutul Survey Research Center din cadrul aceleiași universități. Cercetările sale se concentrează, printre altele, pe identificarea diferențelor de dezvoltare dintre indivizi și populații, coroborând date atât din domeniul biologiei, cât și din cel al sociologiei.
Una dintre preocupările sale constante este identificarea circumstanțelor sociale care au un impact de durată asupra dezvoltării sănătoase a oamenilor și a mecanismelor biologice prin care mediul social influențează dezvoltarea indivizilor. Ultima sa carte, Născut anxios, a primit prestigiosul premiu Eleanor Maccoby, oferit de Asociația Americană de Psihologie.
Născut anxios este cea mai cunoscută lucrare a psihologului și pediatrului american Daniel P. Keating. Una dintre tezele fundamentale ale cărții este aceea că stresul la care este expusă o persoană în primul an de viață poate avea o influență hotărâtoare asupra dezvoltării ei ulterioare. Keating argumentează, invocând o serie întreagă de studii din diverse domenii, că nivelul de stres la care sunt expuși părinții este transmis, printr-un soi de contaminare, copilului, printr-un proces epigenetic descris, pe larg, în carte.
Pe lângă soluțiile propuse de Keating părinților care trăiesc într‑un mediu stresant, autorul identifică inegalitatea socială drept cauză profundă a epidemiei de stres din societatea modernă și recomandă elaborarea unor politici sociale care să o combată.