Israelul se află în război, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, după atacul dur și nemilos al organizației teroriste Hamas din Gaza împotriva populației civile din Israel. Este greu de calificat această desfășurare de ură, care nu poate fi etichetată altfel decît terorism. Fiindcă altfel acționezi în cazul unui război de eliberare, cînd inamicii sînt reprezentați de structurile militare, de securitate și de putere. Cu aceștia duci războiul, și nu cu niște locuitori pașnici, fermieri sau tineri care participă la un festival muzical. Acesta este asasinat fără nici un fel de scuze.
De fapt, conflictele lansate din Gaza de către Hamas, de-a lungul anilor, au fost de intimidare, cu rachete țintite tot împotriva populației civile. Eu nu-mi amintesc ca, în timpul acestor incidente, să fi fost lovită vreo țintă militară. Sigur, este posibil ca ele să fi fost foarte bine apărate de sistemele antirachetă, dar, oricum, victimele au fost întotdeauna civili, casele lor, bunurile lor.
Poate că Hamas conta pe efectul psihologic și, din păcate, aici parțial a reușit. Îmi aduc aminte de o vizită, făcută împreună cu un grup de ziariși, în Israel, în timpul celui de-al doilea război din Liban. Înainte de a ne duce în nord, să vedem distrugerile provocate de rachetele libaneze la Haifa, am fost duși la Sderot, la doi pași de gardul care-l despărțea de Gaza.
Primarul orașului ne-a vorbit despre multele probleme ale unei populații amenințate în permanență de atacuri cu rachete, de alarmele aproape zilnice.