Primele concursuri şcolare s-au desfăşurat în ţara noastră la 21 mai 1885 în Bucureşti, unde au participat 70 de elevi ai şcolilor primare, fiind premiaţi 11 elevi care au primit coroniţe şi premii, apoi s-au extins an de an, cuprinzând şi învăţământul gimnazial şi liceal. Iniţiativa organizării concursurilor şcolare a avut-o Societatea „Tinerimea Română“ care numea comisiile de concurs şi urmărea ca acestea să aibă în atenţie talentul elevilor şi puterea lor de înţelegere a fenomenelor vieţii şi nu cantitatea cunoştinţelor predate în şcoală.
Prin „Gazeta Matematică“ s-au organizat concursuri de matematică pentru elevii din gimnaziu şi liceu începând cu anul 1897, punând accentul pe „calitatea, sagacitatea şi pătrunderea“ lucrărilor şi nu pe cantitate, deşi matematica este ştiinţa cantităţii.
Şcoala matematică din toate timpurile a oferit un câmp larg de afirmare, de promovare a tot ce a avut şi are mai bun, mai frumos şi mai de preţ tânăra generaţie.
Avem o şcoală recunoscută de matematică, profesori competenţi şi pasionaţi care ştiu să „meşterească“ copii capabili de performanţe. Avem copii de „metal preţios“ dispuşi să facă eforturi supreme în „bătălia“ cu axiomele şi teoremele.
Cărțile (partea I și partea a II-a) se adresează, în primul rând, acestor profesori şi elevi şi cuprind enunţurile şi soluţiile problemelor date la etapa naţională în perioada 1980–2020 (gimnaziu) în ţara noastră precum şi probleme selectate din Olimpiada Naţională a Republicii Moldova, punând accent sporit pe probleme de logică şi combinatorică.
Pentru clasele VII–VIII olimpiada naţională s-a organizat începând cu anul 1979 cu o întrerupere de 2 ani (1981 – 1982), în perioada 1986 – 1989 susţinându-se câte două probe, una de aritmetică - algebră şi alta de geometrie. Elevii din clasa a VI-a au participat la etapa naţională în perioada 1986 – 1991. După o întrerupere de 15 ani, elevii din clasa a VI-a au participat din nou la etapa naţională, lor alăturându-se si elevii din clasa a V-a; aceasta s-a desfăşurat în perioada 1 – 3 iunie 2007 la Râmnicu-Vâlcea.
De asemenea, cărțile cuprind probleme date la Balcaniada de Matematică pentru Juniori (OBMJ) în perioada 1997 – 2020, etapa judeţeană (subiect unic) şi barajele desfăşurate în România pentru alcătuirea lotului naţional de juniori (1998 - 2020) şi în Republica Moldova în perioada 2010 - 2017.
După prezentarea enunţurilor problemelor propuse în concurs urmează soluţii şi comentarii. În general, soluţiile prezentate nu sunt exhaustive, lăsând posibilitatea utilizatorului de a contribui efectiv la completări şi de a-şi manifesta ingeniozitatea şi creativitatea prin găsirea unor soluţii originale.
În elaborarea lucrării, un rol benefic l-a avut experienţa acumulată de autori prin participarea la fiecare ediţie a olimpiadei, fie ca antrenori (am avut participanţi la fiecare ediţie), fie ca însoţitori, corectori sau membri în Comisia Centrală a Olimpiadei, fie ca participanţi activi la pregătirea lotului naţional, dar şi experienţa acumulată în „focul bătăliilor“ de foştii elevi colaboratori care au obţinut numeroase premii la consursurile interjudeţene, naţionale şi internaţionale, componenţi ai loturilor naţionale. Dedicăm această carte în memoria celui mai iubit profesor al matematicii românești, prof. univ. dr. Dan Brânzei.
Olimpiadele Nationale ale Romaniei si Republicii Moldova. Olimpiadele balcanice pentru juniori 2014-2020
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicării:
2021
Editura:
Tip copertă:
Paperback
Nr Pag:
180
ISBN:
9786065145603
Dimensiuni: l: 16cm | H: 23.5cm