Lucrarea de fața ofera o perspectiva captivanta asupra practicii judiciare și psihologice în contextul infracțiunilor de omor.
Coautorii aduc în prim-plan o analiza minuțioasa a implicațiilor psihologice ale acțiunilor criminale, oferind un instrument inedit ce servește drept ghid comprehensibil pentru juristi și psihologi judiciari. Comentariile detaliate și studiile de caz prezentate si adnotate îmbogațesc înțelegerea complexa a factorilor psihologici ce stau la baza comiterii unor astfel de fapte, astfel ca lucrarea reprezinta o resursa esențiala pentru cei interesați de intercorelarea aspectelor psihologice și procesul judiciar în cazurile de omor.
Lucrarea concentreaza 50 de spețe principale cu frecvența ridicata în jurisprudența naționala, care pun în valoare cele mai importante și, pe alocuri, controversate aspecte asociate laturii subiective și obiective a infracțiunii de omor simplu sau calificat, cu accent pe delimitarea infracțiunii de alte incriminari apropiate sau aflate în relație de specialitate, activitate necesara în procesul de stabilire a încadrarii juridice.
Demersul este nuanțat prin adnotarile care însoțesc fiecare speța, care privesc diferite aspecte precum participația penala, natura intenției reale a faptuitorului, frecvența anumitor circumstanțe atenuante în aceasta materie precum provocarea la infracțiune și valențele legitimei aparari, violența în familie sau individualizarea judiciara – omorul fiind printre puținele infracțiuni din legislația penala în care, fața de valoarea sociala protejata, exista posibilitatea aplicarii unor pedepse în general foarte mari, chiar detențiunea pe viața.
Prin analiza captivanta și edificatoare a coautorilor, cartea nu se limiteaza doar la exemplificari concrete, ci aduce în prim-plan o susținere solida pentru importanța cheie a analizei psihologice detaliate. Aceste analize nu numai ca lumineaza calea pentru cititori, inclusiv pentru practicienii neinițiați, ci reprezinta, de asemenea, o cheie esențiala în dezvaluirea subtilitaților psihismului uman și fenomenelor care pot perturba echilibrul individului, îndreptându-l catre acțiuni criminale. Astfel, volumul nu doar demistifica, ci pune în evidența cu putere importanța capitala a analizelor amanunțite, contribuind la conturarea unei perspective clare asupra interdependenței dintre aspectele psihologice și norma de incriminare, în sistemul judiciar penal.
Lucrarea se adreseaza practicienilor în materie penala din domeniul judiciar și din domeniul psihologiei judiciare.