Poet, prozator, istoric al heraldicii, Mateiu, intaiul nascut al lui Ion Luca Caragiale, a avut un parcurs literar de scurta durata, dar suficient pentru a intra triumfator in istoria literaturii romane. Capodopera sa, romanul Craii de Curtea-Veche, a fost desemnat de criticii literari drept cel mai bun roman romanesc al secolului XX. Complementare acestuia, dar avand personalitate, celelalte scrieri sunt nu doar interesante, ci si deosebit de utile pentru a intelege contextul in care a creat Mateiu Caragiale si tendintele principale ale literaturii romane din epoca decadentei si intrarii in modernism literar narativ.
Barbu Cioculescu, ingrijitorul atent si doct al operei lui Mateiu I. Caragiale, e o referinta indispensabila studierii operei scriitorului. Studiul introductiv al distinsului cercetator este o opera critica si istorica cu valoare autonoma, prezentand personalitatea scriitorului si analizand mesajul operei mateiene in totalitatea lui.
Editia include majoritatea scrierilor lui Mateiu Caragiale, cuprinzand opera sa literara, cea publicistica, genealogistica si memorialistica. Sunt reproduse poeziile din volumul Pajere, romanul Craii de Curtea-Veche, prozele din volumele Remember si Sub pecetea tainei, precum si alte fragmente de proza scurta; articolele, studiile heraldico-genealogistice, notele istorice si paginile de jurnal.
Cartea este destinata studentilor, liceenilor, profesorilor si tuturor celor interesati de literatura romana din secolul XX.