Un eminent fizician ridică vălul de pe o teorie definitorie a unui întreg domeniu, despre originile și scopul vieții. De ce suntem vii? Majoritatea lucrurilor din Univers nu sunt. Și tot ce este viu își are originea în lucruri care, enigmă totală, nu erau vii.
Timp de secole, întrebarea științifică despre originile vieții ne-a încurcat, lăsându-ne nedumeriți. Dar în cartea Orice viață arde, fizicianul Jeremy England susține că răspunsul a fost chiar sub nasul nostru în tot acest timp, îngropat adânc în legile termodinamicii. Autorul explică de ce, în mod contraintuitiv, exact aceleași forțe care tind să rupă lucrurile în bucăți, au dus la asamblarea primelor sisteme vii.
Cum a început viața nu este doar o întrebare științifică. O punem pentru că vrem să știm ce înseamnă realmente să fii viu. Drept care England, rabin hirotonit, își folosește teoria ca să cerceteze cum și dacă știința ne ajută să găsim un scop în acest vast și misterios Univers.
În buna tradiție a cărții lui Viktor Frankl, Omul în căutarea sensului vieții, cartea Orice viață arde este o mărturie de profundă semnificație despre cum poate să apară ceva din nimic.
În această carte sclipitor de originală, Jeremy England abordează poate cea mai importantă întrebare științifică dintre toate: ce este viața și cum a apărut ea din materie neînsuflețită? Este o încântare s-o citești, nu doar grație conținutului ei fermecător, ci și pentru că, la fel ca scripturile ebraice împletite peste tot în text, proza curge într-un ritm poetic. N-am putut s-o las din mână. — Ard Louis, Universitatea Oxford