Sub egida Institutului Cultural Român a fost publicată recent lucrarea intitulată 1Pe drumurile vieții. Destine aromâne... Destine meglenoromâne”, sub coordonarea prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu și a dr. Marian Crăciun.
La realizarea lucrării au contribuit și membri ai echipei Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, dr. Laura Gheorghiu, dr. Florin Stan și Dan Taloș, pe care îi felicităm sincer și cu această ocazie!
Cele trei volume ale lucrării sunt dedicate împlinirii a 144 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo-Române și memoriei personalităților de origine aromână și meglenoromână „care au făcut eforturi materiale și morale uriașe și care s-au jertfit pentru onoarea și demnitatea neamului românesc”, fiind ilustrată activitatea acestora în cele mai variate domenii: cultural, științific, civic, politic, religios și umanitar.
Lucrarea a fost realizată cu sprijinul cercetătorilor din cadrul Arhivelor Naționale ale României, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București, Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului de Artă Populară din Constanța și al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pe baza fondurilor arhivistice și documentare aflate în păstrarea acestor instituții.
Fiind adresate atât publicului, cât și mediului științific, cele trei volume expun în detaliu evoluția comunităților aromâne și meglenoromâne din spațiul balcanic, politica de sprijin a statului român modern pentru edificarea școlilor și bisericilor din Balcani, menite să contribuie la păstrarea identității etnice, culturale și religioase a acestor comunități, precum și demersurile politico-diplomatice ale României pentru promovarea cauzei aromâne la nivel internațional.