„Mie îmi pare că natura este cel mai vast izvor de încântare, cel mai vast izvor de frumusețe vizuală și cel mai vast izvor de interes intelectual. Este cel mai vast izvor pentru atâtea lucruri din viață, încât face viața să merite să fie trăită.
Fie că ne dăm seama sau nu, suntem total dependenți de natură. Ea ne oferă fiecare îmbucătură de hrană și fiecare gură de aer. Este lucrul cel mai de preț pe care îl avem și trebuie să o apărăm. Viitorul depinde de capacitatea noastră de a trece la fapte chiar acum.”
Sir David Attenborough
Natura este încolțită. Luați avionul către orice destinație de pe glob și, dacă veți privi pe geam, când cerul e senin, veți vedea cum și-au marcat oamenii teritoriul. Jos, la sol, domnește Homo sapiens. Sub un sfert din suprafața terestră neînghețată a planetei nu poartă semnele unei așezări umane sau al exploatării terenurilor. Pământul a intrat în Antropocen, o nouă epocă geologică în care oamenii decid totul pe planetă. Acum planeta e a noastră, indiferent de situație.
Provocarea este ca Antropocenul să fie o epocă favorabilă. Nu o distopie înspăimântătoare a dezastrului, ci un Antropocen în care oamenii fac față provocării de a administra planeta și de a fi buni păzitori ai naturii. Aceasta presupune să învățăm să iubim din nou natura și să găsim modalități practice ca 10 miliarde de oameni sau chiar mai mult să trăiască respectând Iumea naturală de care depinde sistemul de susținere a vieții pe planetă. Presupune să ne schimbăm comportamentul și stilul de consum pentru a reduce impactul asupra naturii, astfel încât ternperatura planetei să nu crească peste 1,5°C. Înainte de toate, presupune marea refacere a naturii în secolul XXI.