Exista, in marea familie a publicatiilor muzicale, o serie de metode de pian pentru incepatori, ficcare oferind posibile modele de acces pe calea cunoasterii si a stapanirii instrumentului. In acelasi timp insa este resimtita in mod acut lipsa unui „abecedar" pianistic care sa aiba in vedere nu doar incepatorii, ci si... varsta accstora.
Confruntandu-se de peste 20 de ani cu aceste probleme, doamna profesoara Octavia Popescu a hotarat sa „replice" oferindu-ne astazi rodul cautarilor sale: „Povestea notelor".
Ce este „Povestea notelor"? Nimic altceva decat o alta perspectiva asupra predarii pianului la varsta cea mai mica, la care viitorul pianist se confrunta cu dificultatile abstractizarilor de orice fel.
Ca atare, desenul, culoarea, simbolul devin argumentele forte ale autoarei in actiunea sa de impletire a intuitivului cu rationalul, de trecere treptata de la concret la abstract.
Informatiile muzicale sustinute de culoarea notarii reprezinta inca un element nou adus ca sustinere in intelegerea teoriei si a practicii pianistice.
Predarea primelor elemente de citire specifice domeniului sunt intens sprijinite de atribuirea unei culori anume pentru fiecare element in parte.
Totul este un joc, un joc serios care are o curgere fireasca si un scop perfect definit: insusirea corecta a notiunilor de baza ale tehnicii pianistice.
Desenele sunt sugestive, amuzante, favorizand comunicarea profesor - elev.