Ce să faci când te macină grijile şi nu poţi dormi din pricina lor? Dar când te încrâncenezi într-o situaţie pe care o consideri fără ieşire? Cât e de util să te compari cu altul? Iată unele dintre întrebările la care istorisirile din această carte vă vor ajuta să reflectaţi. Ele aduc în scenă regi şi învăţaţi, oameni simpli, tineri şi bătrâni, animale, care ajung să fie puse în încurcătură din cauza propriului comportament sau a unui mod unilateral de a vedea lucrurile.
Tot ele oferă şi soluţia, sosită de cele mai multe ori paradoxal. Iar prin aceasta sunt vindecătoare, căci psihicul are nevoie uneori doar de o mică deschidere pentru a-şi găsi un nou făgaş, benefic. Poveştile culese de Nossrat Pessechkian, cărora le sunt adăugate exemple din cazuistica autorului, pot fi folosite în cadrul psihoterapeutic, în demersul de autoajutorare sau pot constitui, pur şi simplu, o lectură plăcută, capabilă să îmbogăţească mintea şi sufletul.
Nossrat Peseschkian este psihoterapeut, specialist în psihiatrie şi neurologie şi fondator al psihoterapiei pozitive. S-a născut în Persia în 1933 şi trăieşte în Germania din 1954. De acelaşi autor au mai apărut la Editura Trei: Psihoterapie pozitivă (2002) şi Psihoterapia vieţii cotidiene (2009).