Niciodată n-am știut atât de puțin despre atât de multe lucruri, precum se întâmplă în ziua de azi (Erich von Daniken, în „Amintiri despre viitor”) – citat care descrie cel mai bine efortul autorului de față pentru cititorii de astăzi și de mâine, respectiv acela de a construi un edificiu literar care prezintă aspecte concrete și explică mecanismul lor de funcționare, uneori atât de diferit de percepția comună.
Demers academic încununat de un rezultat palpabil ce se dorește a fi convertit într-un instrument de lucru pentru teoreticieni și practicieni ai dreptului, chiar neofiți pasionați de fiscalitate și economie, în ansamblul ei, lucrarea de față reprezintă un cumul de informație complex, prezentat din perspectivă teoretică și practică, asupra domeniului atât de actual al infracțiunilor economice, în speță vizând cu precădere fenomenul evazionist.
Volumul în discuție urmărește o definire a conceptului de infracțiune economico-financiară, prezentând concomitent instituțiile juridice și tehnicile de cercetare gândite de legiuitor, concluzionând că actualizarea și proactivitatea în cercetarea etiologiei infracționale trebuie să fie piatra de temelie sistemică dacă ne dorim ca angrenajul comunității noastre să funcționeze corespunzător. Autorul realizează o trecere în revistă a faptelor antisociale considerate ca având un grad de pericol social ridicat astfel încât să justifice calificarea lor ca infracțiuni. Totodată, prezintă și rezultatele unui studiu de caz vizând premisele unei infracțiuni de evaziune fiscală, prezentând de facto modalitatea de recuperarea prejudiciului rezultat din comiterea infracțiunii.
Sensibilizarea opiniei publice nu reprezintă un scop per se al lucrării de față, însă este un aspect asupra căruia merită să reflectăm, lucrarea „Aspecte teoretice și practice privind prejudiciul rezultat din comiterea infracțiunilor economice și faptelor de natură fiscală” constituind o radiografie extrem de utilă a fenomenului antisocial de factură economică.