Cartea de față vine în continuarea unui proiect editorial, ce a debutat acum 25 de ani, al profesorilor de matematică ai uneia dintre cele mai prestigioase școli din România, Colegiul Național din Iași.
În lucrarea din 2015, [1], spuneam: La Iași, unde «se face matematică dintotdeauna», COLEGIUL NAŢIONAL oferă excelenţă pe toate planurile: profesori remarcabili, elevi talentaţi – ambasadori ai învaţământului de calitate pe toate meridianele lumii.
Matematica, acest exerciţiu pur al gândului, nu este numai ştiinţă, ci şi artă. Nivelul de artă nu poate fi atins decât printr-un studiu intens şi printr-o cunoaştere temeinică. Noi toţi încercăm să excelăm în ceea ce facem, încât excelenţa devine o normă nespusă, nescrisă. Dorim ca ineditul, inedit ce nu a fost epuizat de imensul număr de publicaţii, să confere strălucire creaţiei matematice prezente în această carte. Dezvoltarea gândirii creatoare a micilor şcolari va contribui la succesul lor la olimpiade și la concursuri și apoi mai departe, în viață. Aceste rânduri își păstrează actualitatea. Generațiile de elevi s-au succedat, lucru valabil, într-o anumită măsură, și în cazul profesorilor școlii, dar calitatea învățământului matematic de la Colegiul Național din Iași a rămas aceeași. Faptul este confirmat de nenumăratele premii și medalii naționale și internaționale obținute de elevii noștri. Unul dintre factorii succesului a fost și este Concursul „Alexandru Myller”, trecut, iată, de cea de-a XX-a ediție. Această competiție a creat o adevărată emulație printre micii matematicieni ieșeni, contribuind la ridicarea nivelului de pregătire matematică a elevilor școlilor primare prin subiectele interesante și provocatoare propuse an de an. Cu gândul la ei, dar și la elevii de clasa a V-a care doresc să participe la Olimpiada de Matematică, am conceput acest volum. Lucrarea conține 888 de probleme de aritmetică, dar și chestiuni elementare de geometrie și combinatorică, grupate în 111 teste respectând modelul consacrat de Concursul „Alexandru Myller”, cu itemi de completare, dar și cu întrebări structurate, pentru dezvoltarea competențelor necesare abordării fiecărui tip de probleme și pentru familiarizarea cu subiectele de la evaluările standardizate și de la competițiile naționale și internaționale. Selecția judicioasă a problemelor este garantată de experiența autorilor, antrenați în elaborarea subiectelor la olimpiade și concursuri de anvergură.