Aceasta monografie este fructul cercetarii efectuate de autor pe parcursul mai multor ani și al capacitații acestuia de a asimila cunoștințe teoretice și abilitați practice care au depașit pionieratul în domeniul dreptului. Obiectivul lucrarii este clarificat prin însași tematica abordata: aceea de a livra o expunere aprofundata a unei instituții preluate dintr-un alt sistem juridic, în care sunt încadrate diverse tehnici probatorii de evaluare a fazei pregatitoare a procesului penal, în ipoteze inedite aflate în mâinile judecatorului de camera preliminara, în cadrul unei proceduri intermediare, special destinate acestui scop.
Faza de camera preliminara ocupa un loc primordial în ansamblul procesului penal. Importanța acestei faze procesuale este reliefata de autor din punct de vedere juridic, legislativ, jurisprudențial și doctrinar, atât din perspectiva interesului public, al justiției, cât și din aceea a parților interesate. Lucrarea evidențiaza evoluția procesului penal contemporan, aflat la confluența transformarilor care permit adiționarea noii proceduri la procesul penal tradițional, facând ca centrul de greutate al acestuia sa se deplaseze dinspre aval spre amonte, iar dreptul la un proces echitabil sa fie garantat în toate elementele sale componente, ca un veritabil principiu fundamental, de ordine publica, protector al drepturilor apararii.
Aceasta lucrare surprinde întreaga evoluție a fazei de camera preliminara, care își are originea sa în common law, prin prisma atât a sistemelor juridice existente, cât și a doctrinei, respectiv a jurisprudenței relevante. O atenție particulara este consacrata aspectelor controversate ale materiei și, nu în ultimul rând, analizei critice a chestiunilor înfațișate în cuprinsul lucrarii. Din aceasta perspectiva, cercetarea problematicii nu se rezuma doar la o prezentare tehnica, ci se extinde și asupra valorilor, inclusiv asupra soluțiilor legiuitorului orientate spre respectarea principiilor trasate de toți autorii implicați în procesul de legiferare.