Proiectul Lazarus, roman nominalizat la National Book Award și la National Book Critics Circle Award, este construit în jurul unui eveniment istoric ambiguu : în dimineața zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tânăr evreu supraviețuitor al pogromului din Chișinău, vine acasă la George Shippy, șeful poliției din Chicago. Motivul vizitei rămâne necunoscut, fiindcă în doar câteva minute, din pricina trăsăturilor de imigrant și a uniformei de lucru, Lazarus este luat drept anarhist și împușcat mortal. Ca urmare, presa locală provoacă o adevărată isterie cu conotații xenofobe, acuzând deopotrivă anarhiștii reali și imaginari, considerați cu toții adepți ai conjurației lui Lazarus, asasinul fără armă. După mai bine de un secol, scriitorul bosniac Vladimir Brik, stabilit în America, e fascinat de poveste și, cu ajutorul unei burse, începe să lucreze la Proiectul Lazarus. În ideea de a reface traseul personajului său de la Chișinău la Chicago, Brik călătorește în Ucraina, Moldova și Bosnia-Herțegovina, călătorie cu puternice accente autobiografice, în urma căreia scriitorul est-european își reevaluează propriul statut de imigrant într-o țară la fel de absurdă ca cea în care s-a născut. În tot acest timp, prietenul său din copilărie, fotograful Rora, îl învăluie într-o înșiruire postmodernă de istorii misterioase și neverosimile.
Aleksandar Hemon este autorul volumelor de proză scurtă The Question of Bruno (2000), Omul de nicăieri (Polirom, 2010) – nominalizat la National Book Critics Circle Award – și Iubire și obstacole (Black Button Books, 2016), al volumului de nonficțiune Cartea vieților mele (Black Button Books, 2018) este autorul romanelor Proiectul Lazarus și The Making of Zombie Wars (2015). S-a născut în Sarajevo și a plecat la Chicago în 1992, cu intenția de a sta doar câteva luni; izbucnirea războiului din Iugoslavia i-a făcut însă imposibilă întoarcerea acasă. Prima nuvelă în limba engleză i-a fost publicată în 1995. Operele sale sunt publicate cu regularitate în The New Yorker, Granta, The New York Times, The Paris Review, Esquire și Best American Short Stories. În 2004 a primit burse de creație Guggenheim și MacArthur Genius. În 2011 a primit premiul Pen/ W.G. Sebald Award. Locuiește și predă la Princeton, împreună cu soția și cele două fiice.
Există un motiv pentru care îi publicăm lui Hemon o a treia carte și mai pregătim alte două anul viitor și cu siguranță nu facem o serie de autor doar pentru că trebuie.