Gifty, o tanara de origine ghaneza, este doctoranda in neurostiinte la Universitatea Stanford si studiaza comportamentul soarecilor in raport cu anticiparea recompensei. Altfel spus, incearca sa determine circuitele neuronale implicate in dependenta si depresie. Nu intamplator si-a ales aceasta tema de studiu. Fratele ei a pierdut lupta cu dependenta de droguri, iar mama este o victima a depresiei.
Doua tendinte par sa se afle in conflict in constiinta lui Gifty. Pe de o parte, devotamentul pentru credinta in care a fost crescuta o face sa evalueze si sa reevalueze permanent rolul divinitatii in destinul omului, dar si propria relatie cu Dumnezeu. Pe de alta parte, ii este tot mai evident ca viata si miracolul constiintei si al personalitatii umane depind de procese chimice si fizice a caror elucidare stiintifica formeaza obiectivul muncii sale. Si peste toate acestea, conditia de imigrant cu radacini intr-o tara indepartata, amplificata de prejudecatile rasiste completeaza un roman complex, bogat in experiente, emotii si semnificatii.
Regatul transcendent este un portret profund emotionant al unei familii de imigranti devastata de depresie, dependenta si durere – un roman despre credinta, stiinta, religie, dragoste.
„Profund emotionant, acest al doilea roman al lui Yaa Gyasi se desfasoara in peisajul vast si fragil in care misterul lui Dumnezeu si certitudinile stiintei se intalnesc. Prin stilul sau precis si calculat, aceasta carte devine o meditatie extinsa asupra durerii, religiei si familiei...“ The Boston Globe
„Un roman puternic, complet lipsit de sentimentalisme, despre dragoste, pierdere, apartenenta si credinta, mai concentrat, dar la fel de indraznet ca precursorul sau, Drumul spre casa.“ The Wall Street Journal