Ca şofer de taxi, Jean întîlneşte zilnic zeci de oameni ciudaţi. Totuşi, nimeni nu-l întrece pe Solomon Rubinstein, „regele pantalonilor”, care a făcut avere din prêt-à-porter şi îşi ocupă timpul sărind în ajutorul celor care trăiesc în mizerie sau care suferă de singurătate. Omenirea aşteaptă de prea multă vreme să fie consolată şi are nevoie urgentă de un Mesia. Cu modestie, domnul Solomon îşi asumă, chiar dacă temporar, rolul de Mîntuitor, luîndu-şi şi un tînăr discipol, pe Jean, un adevărat „autodidact al angoasei”. Cei doi se străduiesc să compenseze nedreptăţile vieţii şi să le dea deznădăjduiţilor care sună la centrul de apel non-stop organizat chiar în apartamentul regelui pantalonilor sentimentul liniştitor că cineva veghează mereu asupra lor şi este acolo să le întindă o mînă de ajutor. Însă nimeni nu are mai mare nevoie de ajutor decît domnişoara Cora Lamenaire, o celebră interpretă din timpul ocupaţiei germane, femeia pe care Solomon Rubinstein o iubeşte cu o pasiune violentă de jumătate de secol. Publicat în 1979, sub pseudonimul Émile Ajar, romanul Regele Solomon este considerat de mulţi, datorită ironiei deconcertante şi paradoxurilor irezistibile, capodopera lui Romain Gary.
„«Ce talent de povestitor!» Ultima carte a domnului Ajar este sclipitoare, dar profundă, adesea nostimă, dar patetică, sprinţară, dar încărcată de adevăruri, plină de umor, dar umană. O citeşti dintr-o suflare, însă pe urmă revii, aşa cum te întorci mereu la o capodoperă.” (VSD)
„Ajar o să ne încînte pentru ceea ce este el în realitate: un comic de excepţie, un povestitor fabulos care nu rămîne niciodată în pană de invenţii, verbale sau de altă natură, un virtuoz al umorului care ţinteşte cele mai mari adîncimi.” (Le Monde)
„Regele Solomon este ultimul roman al lui Romain Gary publicat sub pseudonimul Émile Ajar. În ciuda acestui nume fictiv, regăsim pe deplin în el stilul lui Romain Gary, lirismul, poezia şi romantismul lui.” (Coulturezvous.com)