Volumul I, intitulat „Regimul juridic al terenurilor proprietate privata si al terenurilor proprietate publica in contextul legislativ actual. Contenciosul special in materia solutionarii litigiilor de drept funciar”, reprezinta o lucrare complexa si interdisciplinara care analizeaza intr-o maniera logico-sistematica si teleologica regimul juridic al terenurilor proprietate privata preluate de fostele cooperative agricole de productie si de catre stat, in contextul legilor funciare, al noului Cod civil, al noului Cod de procedura civila si al noului Cod fiscal.
Necesitatea elaborarii acestei lucrari are drept fundament evolutia reglementarilor legislative si a practicii judiciare in materie in perioada 2014-2023, in raport cu analiza acestei probleme care a facut obiectul lucrarii „Regimul juridic al terenurilor. Cadastrul si publicitatea imobiliara asupra terenurilor” a autorului, aparuta in anul 2014 la Editura Universul Juridic, lucrare care s-a bucurat de un real succes pe piata de carte juridica din Romania.
Volumul I al lucrarii este structurat in 12 titluri, prin care problematica regimului juridic al terenurilor proprietate privata si a litigiilor generate de aplicabilitatea legilor funciare face obiectul unei analize logico-sistematice si teleologice, fiind analizate detaliat, prin raportare la doctrina si practica judiciara nationala, conventionala si unionala in materie, toate etapele care trebuie urmate cronologic de catre cei indreptatiti la reconstituirea si constituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.
Astfel, acest volum cuprinde o analiza detaliata, complexa si interdiciplinara a regimului juridic al imobilelor proprietate privata, respectiv procedura de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si asupra terenurilor forestiere, prin raportare la legislatia nationala, conventionala si unionala in materie.
De asemenea, urmand ordinea logico-sistematica, dupa desfasurarea procedurii de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate privata, este efectuata o analiza complexa a atributiilor si competentelor comisiilor locale de fond funciar si a comisiilor judetene de fond funciar privitoare la punerea in posesie a persoanelor indreptatite si la eliberarea titlurilor de proprietate. O analiza ampla este dedicata in acest volum, prin raportare la practica judiciara in materia cailor legale de anulare sau modificare a titlurilor de proprietate emise persoanelor indreptatite, raspunderii comisiilor locale si judetene de fond funciar, hotararilor judecatoresti pronuntate de catre instantele de drept comun si procedurii de executare a acestor hotarari.
O abordare detaliata este consacrata in acest volum limitarilor aduse in materia exercitarii dreptului de proprietate asupra terenurilor proprietate privata si circulatiei juridice a terenurilor proprietate privata.
Prin modul de conceptie si analiza a acestei problematici de mare importanta si actualitate, nutrim speranta ca primul volum al lucrarii va constitui un instrument indispensabil de lucru atat pentru autoritatile publice cu atributii in materie, magistrati si alti practicieni ai dreptului, cat si pentru cadre didactice universitare si studenti.
Volumul II al lucrarii „Regimul juridic al terenurilor proprietate privata si al terenurilor proprietate publica in contextul legislativ actual. Contenciosul special in materia solutionarii litigiilor de drept funciar”, structurat in cinci titluri, analizeaza in aceeasi maniera logico-sistematica, prin raportare la legislatia, doctrina, jurisprudenta instantelor nationale, conventionale si unionale, probleme de mare actualitate din materia regimului juridic al terenurilor.
Astfel, acest volum analizeaza regimul juridic al terenurilor preluate de stat, in baza reglementarilor legale existente pana la data de 1 ianuarie 1990, care urmeaza sa fie reconstituite/constituite in favoarea persoanelor fizice sau juridice beneficiare, precum si regimul juridic al imobilelor preluate in mod abuziv de catre regimul comunist in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, reglementat prin acte normative speciale cu caracter reparatoriu si care devine de mare actualitate si interes in contextul legislativ actual, avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
O importanta deosebita este acordata in cuprinsul acestui volum problematicii modului de exploatare si administrare a terenurilor agricole si forestiere, a exploatatiilor agricole, a modului de constituire a acestora si a sprijinului acordat de stat sub forma de plati directe in concordanta cu reglementarile Uniunii Europene, lucrarea constituind, astfel, un instrument util si practic de lucru pentru cei care doresc sa isi constituie exploatatii agricole.
De asemenea, avand in vedere prevederile Codului administrativ si ale unor acte normative speciale, volumul II al lucrarii analizeaza regimul juridic al terenurilor proprietate publica si al terenurilor proprietate privata apartinand statului si unitatilor administrativ-teritoriale, in contextul noilor reglementari instituite odata cu adoptarea Codului administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/2019 si a actelor normative speciale care reglementeaza regimul juridic al terenurilor proprietate publica si al terenurilor proprietate privata apartinand statului si unitatilor administrativ-teritoriale.
Este analizata detaliat in acest volum problema modalitatilor prin care statul si unitatile administrativ-teritoriale, prin autoritatile lor deliberative, actioneaza pentru punerea in valoare cu eficienta a terenurilor proprietate publica si a terenurilor proprietate privata apartinand statului si unitatilor administrativ-teritoriale.
Prin modul de conceptie si analiza a acestei problematici de mare importanta si actualitate, nutrim speranta ca si volumul II al lucrarii va constitui un instrument indispensabil de lucru atat pentru autoritatile publice cu atributii in materie, magistrati si alti practicieni ai dreptului, cat si pentru cadre didactice universitare si studenti.