Cu o excelentă putere de înţelegere, profundă şi evocatoare, cartea este o colecţie de dialoguri cu nouă dintre cei mai inovatori regizori de teatru contemporani din Europa şi din America de Nord: Eugenio Barba, Lev Dodin, Declan Donnellan, Elizabeth LeCompte, Robert LePage, Simon McBurney, Katie Mitchell, Peter Sellars, Max Stafford-Clark.
Toţi aceşti regizori şi-au dezvoltat până la performanţă propriul stil teatral şi au influenţat, naţional şi internaţional o serie de ample practici teatrale. Cartea dezvăluie lumea complexă a regizorilor de teatru şi a relaţiei lor cu actorii, în repetiţii, în spectacole şi cu dramaturgii. Fiecare conversaţie este încadrată de o introducere în opera regizorului, de o cronologie detaliată a spectacolelor şi de o bibliografie selectivă, care să inspire lecturi şi studii ulterioare.
În diversitatea lor, regizorii intervievaţi aici reprezintă inovatori importanţi ai vremii noastre şi toţi, implicit sau nu, lansează întrebări despre felul şi statutul spectacolului contemporan, din moment ce toţi, într-un fel, provoacă principiile operelor lor de debut sau le extind dincolo de limitele aşteptate. De aceea atâţia regizori invitaţi ai dialogurilor despre teatru conduc de mult timp propriile lor companii de teatru, sau, ca Dodin, conduc importante teatre de stat. Toţi au avut timp să experimenteze şi lucrând cu acelaşi grup de actori o bună perioadă, li s-a oferit libertatea de a alege dezvoltarea unui teatru bazat pe imaginaţie şi pe interpretare sau, precum Stafford-Clark, pe dezvoltarea noilor spectacole inspirate de noua dramaturgie.
Toţi aceşti regizori de teatru europeni -inclusiv britanici- şi nord-americani şi-au dezvoltat propria apropiere unică şi stilul uşor identificabil şi toţi au stabilit o operă coerentă şi distinctă. Şi, de asemenea, şi-au creat o reputaţie internaţională şi în prezent mai sunt încă pe val, bucurându-se de o reputaţie majoră; influenţând o întreagă generaţie de tineri regizori în feluri de care nu sunt întotdeauna conştienţi, atât în propria lor ţară, cât şi în afară, mult dincolo de frontierele lor geografice pe care le traversează şi le retraversează pe măsură ce-şi reconfigurează dimensiunile artistice ale operelor lor.