DENSITATEA TALENTELOR: OAMENII TALENTAŢI SE EFICIENTIZEAZĂ RECIPROC
Fiecare angajat are un talent. Când aveam 120 de angajaţi, unii angajaţi erau extrem de talentaţi și alţii erau mai puţin talentaţi. în general, dispuneam de o cantitate destul de consistentă de talent, dispersată la nivelul întregii resurse umane. După disponibilizări, cu doar optzeci de angajaţi dintre cei mai talentaţi, dispuneam de o cantitate de talent mai redusă în general, dar cantitatea de talent pe angajat era mai mare. „Densitatea” noastră de talente crescuse.
Am aflat că o companie cu densitate de talent este o companie pentru care oricine doreşte să lucreze. Angajaţii cei mai performanţi se dezvoltă în special în medii în care densitatea generală a talentelor este ridicată.
Angajaţii noştri au învăţat mai mult unii de la alţii, iar echipele au realizat mai multe, mai rapid. Această stare de fapt a crescut motivaţia şi satisfacţia individuală şi a determinat întreaga companie să realizeze mai mult. Am constatat că, fiind înconjuraţi de cei mai buni, activitatea aflată deja la un nivel bun a fost catapultată la un nivel cu totul nou.
Cel mai important, colaborarea cu colegii cu adevărat talentaţi a fost incitantă, a fost considerată o sursă de inspiraţie şi foarte distractivă - fapt care rămâne la fel de adevărat astăzi, când compania a ajuns la şapte mii de angajaţi, cum era atunci, la optzeci.
În retrospectivă, am înţeles că o echipă cu unul sau doi angajaţi mediocri reduce performanţa tuturor celor din echipă. Dacă aveţi o echipă formată din cinci angajaţi uimitori şi doi angajaţi adecvaţi, cei adecvaţi vor:
- compromite energia managerilor, astfel încât aceştia să aibă mai puţin timp pentru cei mai performanţi;
- reduce calitatea discuţiilor de grup, scăzând IQ-ul general al echipei;
- forţa pe alţii să dezvolte modalităţi de a lucra în jurul lor, reducând eficienţa;
- stimula angajaţii care vizează excelenţa să renunţe;
- arăta echipei că acceptaţi mediocritatea, amplificând astfel problema.