Minoritatile reprezinta un subiect sensibil pentru orice tara din aceasta lume, inclusiv pentru Romania. La nivel mondial, minoritatile nationale sunt vazute si asociate cu niste grupuri, care sunt recunoscute de catre autoritatile nationale. Aceste grupuri sunt formate din oameni uniti de mai multi factori comuni, cum ar fi etnia, cultura, limba etc. Toate acestea fiind distincte de majoritatea populatiei care se regaseste pe teritoriul statului respectiv.
Oamenii care apartin unui grup distinct de majoritate au o vointa puternica de a-si pastra identitatea, cultura, traditiile sau limba. In statele contemporane noua, datorita marilor migratii, razboaie sau alte evenimente semnificative care au influentat in mod decisiv istoria, in interiorul unui stat au ajuns sa convietuiasca alaturi de populatia majoritara si foarte multe popoare aflate in minoritate.
In Romania, alaturi de comunitatea romaneasca traiesc 18 minoritati etnice: maghiari, romi, germani, ucraineni, rusi, lipoveni, evrei, turci, tatari, armeni, bulgari, sarbi si croati, cehi si slovaci, polonezi, greci, albanezi, italieni.
Cea mai numeroasa minoritate aflata pe teritoriul Romaniei este minoritatea maghiara, daca ne raportam la cifrele prezentate in cel mai recent recensamant, din anul 2011, nu mai putin de 1.227.6341 de persoane s-au declarat de etnie maghiara. Cu toate acestea, conform datelor neoficiale cea mai mare minoritate din Romania este minoritatea roma.