Cele două coordonatoare ale dosarului „Artă și activism în Republica Moldova”, Valeria Barbas și Tatiana Fiodorova, artiste și curatoare importante pe scena de artă moldovenească, au invitat istorici de artă și artiști să se exprime asupra evoluției țării lor în ultimii 40-50 de ani, ceea ce a dus la un corpus de texte impresionante prin profunzime și dramatism.
Pe parcursul ultimelor decenii, Moldova a suferit schimbări semnificative în diferite sfere ale vieții, inclusiv în politică, economie și sfera social culturală. Țara a trecut printr-o transformare globală: tranziția de la socialismul sovietic la capitalismul neoliberal, de la o economie centralizată la o economie de piață, de la o societate organizată socialist la o societate de consum. Procesul acestei perioade de tranziție, împreună cu democratizarea vieții publice, a fost presărat cu crize economice, tensiuni politice și probleme sociale.
Într-un mediu atât de instabil și rapid în schimbare, viața artistică a cunoscut și ea schimbări și transformări. Liberalizarea și descentralizarea sectorului artistic de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90 au încurajat dezvoltarea centrelor culturale, a platformelor alternative pentru expoziții, atât comerciale, cât și necomerciale, precum și o serie de alte inițiative. A extins capacitatea artiștilor de a-și exprima ideile, abordările creative și diversitatea practicilor artistice. După prăbușirea URSS, în Moldova, ca și în întregul spațiu post-sovietic, a început să se consolideze influența occidentală, ceea ce a dat naștere la noi tendințe și direcții în artă. -- Tatiana Fiodorova-Lefter