Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      ×

      Dragi clienți, depozitul nostru se mută în casă nouă. Vă cerem scuze pentru posibilele întârzieri în preluarea și livrarea comenzilor și vă mulțumim pentru înțelegere.

      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023
      Revista Matca #02 / Vara 2023

      Revista Matca #02 / Vara 2023

      Vara 2023
      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2023
      Tip copertă:
      Paperback
      Nr Pag:
      104
      Colectie:
      ISBN:
      2000001070802
      Dimensiuni: l: 29.7cm | H: 42cm
      Descriere

      Fotografia de pe copertă cu Gianina Cărbunariu, făcută de Barna Némethi, spune multe despre Matca #2. Revista a trecut de prima încercare și a reușit să pătrundă pe piața culturală din România cu o dezinvoltură calculată, ca să spunem așa. Creatori inteligenți, talentați și cu carismă, eseuri fermecătoare, interviuri alerte, recenzii dinamice. Asta ne-am propus în redacție și credem că ne-a ieșit.

      Matca și-a păstrat formatul cultural, dar l-a și împrospătat. Pe copertă apare Gianina Cărbunariu, o regizoare și scriitoare despre care ar trebui să vorbim, poate, în termeni de „creatoare“ sau de „formatoare culturală“: directoarea Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, Gianina este o personalitate dotată cu carismă și perseverență. Din interviul luat de Oana Balaci reiese că s-a pregătit pentru acest rol, dar nu cu vreo urmă de infatuare sau aroganță.

      Eseurile, celelalte interviuri, recenziile – toate textele sugerează că înțelegem cultura ca pe un fenomen din care nimeni nu este exclus. Exact asta exprimă interviul luat de Anca-Maria Pănoiu fondatoarelor librăriei timișorene „La Două Bufnițe“: Oana Doboși și Raluca Selejan creează un vibe cultural foarte interesant, cu prezențe la festivaluri de literatură și, în general, cu inițiative inedite. Despre interviul Linei Țărmure cu Dumitru Gorzo putem spune același lucru: este vorba despre un artist vizual care se caută neobosit, cu o curiozitate autentică. Cât despre interviul lui Vlad Cristache cu Călin-Andrei Mihăilescu, aici găsim un scriitor pentru care constrângerea limbajului înseamnă sfârșitul inteligenței și al imaginației.

      Desigur, am vrut să ne lărgim paleta, să publicăm și texte despre alte domenii artistice decât literatura și artele în sensul cel mai larg – și nu numai despre arte. Ci și despre morală, așa cum se întâmplă în interviul făcut de Carmen Firan cu Răzvan Petrescu, sau despre istorie, așa cum se prezintă ea în eseul lui Adrian Cioroianu despre generalul Pacepa. Sperăm ca textele de această factură să fie tot mai multe. Până atunci însă, ne păstrăm credința că putem vorbi despre orice, atâta vreme cât vorbim relaxat.

      Matca e ca un expres literar și artistic: rapid, comod, precis și care trece prin toate regiunile și țările.

      Matca e o revistă de cultură, proaspătă și temerară. Amfitrioană a schimburilor intelectuale vii, purtate cu naturalețe, fler și atenție pentru cititor, revista se situează echilibrat pe linia common sense-ului: punem întrebări cu reală curiozitate și încercăm să răspundem de bună credință. Ne lăsăm intrigați de dileme și aspirăm spre claritate în reflecție. Credem că „interesant” e un cuvânt miezos și ne propunem să pregătim doar conținut interesant:

      • articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică

      • anchete și analize despre inițiative culturale

      • reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte

      • interviuri cu scriitori, regizori, soliști, artiști

      • schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații

      Vei găsi în Matca rubrici ținute de scriitori contemporani talentați, culți și doritori de dialog, ca și fotografii care te invită să coparticipi la interpretare, să fii cocreator de sens. Căci cultura începe acolo unde ni se întâlnesc privirile.

      Matca apare online și, din trei în trei luni, în variantă print.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.