Zeppelin #168 (iarna_2022-2023)
În dosarul acestui număr – „Sol, subsol” – rămânem pe pământ, aproape de pământ și, de câteva ori, intrăm în locuri magice de sub pământ. Călătorim din Timișoara la Paris, Veneția, Japonia, umblăm prin Prahova și ne întoarcem la București, în Uranus. Vizităm piețe subterane, metroul de secol XXI, o casă căreia i s-a schimbat pământul de sub picioare, un oraș invadat de artiști și arhitecți obraznici. Dincolo de dosar, mergem pe stadionul unei dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România, intrăm într-o bibliotecă cât o lume și într-o carte cât un oraș.
Printre materiale dosarului se numără KAIT Plaza și restaurantul “Maison Owl” ale lui Junya Ishigami, stații noi pentru metroul parizian (Atelier Zündel Cristea), Piazza del Cinema în Lido di Venezia (arhitecți: C+S), un restaurant banal și sublim tot în Japonia (Takashi Suo Architects). Din România avem în primul rând un sub-dosar dedicat unei ediții fabuloase ale Bienalei de Arhitectură Timișoara: Beta 2022 nu mai vorbește doar despre oraș, ci începe să schimbe orașul. Mergem apoi la țară, pentru o casă a bunicilor descompusă și recompusă de către Ioan Sisea și o locuință proiectată de Pavel Albu. Continuăm cu intervenții și viziuni pentru zona Uranus din București: „Uranus Conciliere” este un proiect dedicat urmelor trecutului și unui viitor urban mai democratic și mai civilizat.
Secțiunea Zoom conține un interviu cu arhitectul și educatorul ceh Osamu Okamura despre orașul contemporan, catastrofe și speranțe dar și despre dezvoltare urbană deșteaptă în fostele țări socialiste; un proiect de arhitectură la scară mare – noul stadion din Giulești (arhitecți: Graphic Studio); astronomie, mecanică și cultură la biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, din secolul XVII în secolul XXI; o instalație în Spania a arhitectului Tudor Vlăsceanu; educație despre și prin arhitectură – kitul Eematico.