Roșul a reprezentat de-a lungul vremii multe lucruri, de la forța vieții și sacralitate până la iubire, poftă și mânie. Multă vreme culoare privilegiată, el s-a asociat adeseori cu războiul, bogăția și puterea.
Culoare a sângelui lui Hristos, dar și a focurilor Iadului, simbol al iubirii, gloriei și frumuseții, dar și al imoralității și promiscuității, roșul este astăzi culoarea mișcărilor progresiste și a politicii radicale de stânga.
În fascinanta carte Roșu, apreciatul autor Michel Pastoureau navighează cu măiestrie prin secole de simbolism și semnificații complexe pentru a prezenta istoria captivantă și uneori controversată a culorii roșii. Vei înțelege de ce vinul roșu e socotit mai revigorant decât cel alb, de ce mașinile roșii sunt mai rapide decât cele de alte culori și de ce se crede că roșul ferește de deochi.
„Roșul este culoarea arhetipală, prima pe care omul a stăpânit-o, a fabricat-o, a reprodus-o, a declinat-o în diferite nuanțe. El rămâne culoarea cea mai puternică, mai remarcabilă și mai bogată din orizonturile poetice, onirice sau simbolice. Roșul este o culoare vie, tonică și chiar agresivă. El rămâne culoarea cea mai puternică din punct de vedere simbolic Ciudat este destinul acestei culori care a venit de atât de departe și care este atât de încărcată de sens, legende și visuri!“ - Michel Pastoureau. Istoric, specialist în culori, imagini și embleme, Michel Pastoureau este director de studii la École Pratique des Hautes Études, unde a condus catedra de Istoria simbolismului occidental. Este președinte al Societății Franceze de Heraldică și Sigilografie