Cartea de fata reda in mod organizat, cronologic principalele evenimente din istoria Rusiei, de la cea kieveana pana la cea actuala, trecand in revista printre altele, impactul avut de invazia si ocupatia mongola asupra populatiei si statului in ansamblu, paradoxurile domniei lui Petru cel Mare, perioada Rusiei Kievene de la anul 800-1200, inevitabilitatea Revolutiei din 1917, teroarea stalinista, executiile si deportarile in masa, politicile „reformiste” ale lui Hrusciov si Brejnev, invazia din Afghanistan, razboaiele zonale, reformele lui Gorbaciov, ajungand pana la mandatele lui Putin, interventiile mai recente ale Rusiei in Siria, opozitia lui Navalny, noile relatii ale Rusiei cu SUA si UE.
Ea urmareste sa-i ofere cititorului o relatare cuprinzatoare, clara referitoare la una dintre cele mai importante puteri ale lumii de la inceputurile sale pana in zilele noastre.
Iata ce ne spune autorul chiar de la primele pagini in acest sens:
Marimea Rusiei creeaza niste provocari speciale pentru oamenii ce locuiesc aici.
Cum poate fi administrat un teritoriu atat de imens si bogatiile sale folosite eficient?
Cum pot locuitorii sa mentina legatura unii cu ceilalti si sa-si dezvolte un simt al identitatii si niste scopuri comune?
Care ar trebui sa fie echilibrul intre controlul de la centru si deciziile luate la nivel local?
Dimensiunile uriase ale teritoriului Rusiei au generat niste consecinte strategice importante de-a lungul timpului. In mod paradoxal, aceasta tara imensa e dificil de cucerit dar si de aparat.
Inamicii Rusiei au avut intotdeauna batai de cap in invadarea si ocuparea ei.(...) Polonezii, turcii, suedezii, francezii, nemtii au fost urmariti de ghinion si nu au reusit s-o cucereasca”
Conform autorului, multe chestiuni legate de istoria Rusiei continua totusi sa fie motive de aprinse dezbateri istoriografice, mai ales cele din perioada moderna si contemporana.