Volumul Scenografi Români Contemporani este încununarea muncii de revelare și valorificare a unor artiști a căror aport de creație în spectacolul teatral este, de multe ori, trecut cu vederea.
Timp de 5 ani (în perioada 2017-2022) scenograful și regizorul Horațiu Mihaiu a dedicat rândurile rubricii sale din Revista Teatrul Azi, Profil de scenograf, unor nume ascunse în atelierele teatrelor de provincie, neobservate de critica de specialitate. Acestora li se alătură, acum, în paginile volumului de față, articole despre personalități consacrate ale scenei românești precum: Helmut Stürmer, Dragoș Buhagiar ori Adriana Grand.
Articolele colecționate în volum reprezintă o serie de mărturii care urmăresc să contureze o privire generală asupra carierei diferiților artiști scenografi de la începuturi până la momentul publicării articolului, privite prin filtrul profesionist al lui Horațiu Mihaiu. Biografia artistică este completată de analiza stilistică a identității plastice și mijloacelor de exprimare scenografice specifice fiecărui creator. Prin urmare, unul din atuurile principale ale volumului reprezintă introducerea necunoscătorului în limbajul de specialitate specific acestei părți esențiale a spectacolului de teatru.
Fiecare artist este abordat cu respectul cuvenit valorii sale creatoare. Lista personalităților nu se rezumă doar la creatori, semnatari tradiționali de decor și costum, ci urmărește și descoperirea unor nume consacrate în alte domenii teatrale, dar a căror creație scenografică se ridică la nivelul unor realizări pline de substanță. În acest sens dăm exemplul regizorului/scenograf Silviu Purcărete, a cărui aport scenografic atinge înălțimi comparabile cu reușitele regizorale. Parcurgerea volumului reprezintă o introspecție amănunțită în lumea scenografiei românești a zilelor noastre, relevant pentru orice scenograf profesionist, începător ori public iubitor de teatru.
Horațiu Mihaiu este arhitect, scenograf și regizor român. Absolvent al Facultății de Arhitectură din Cluj-Napoca din 1976, activează în domeniu până în `89. Din anul 1989 devine scenograf angajat al teatrelor din Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. A realizat decoruri și costume la peste 120 de spectacole în regia unor nume răsunătoare ale mediului teatral românesc: Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Cătălina Buzoianu ori Alexandru Dabija.
Scenografii despre care puteți citi în volum sunt: Helmut Stürmer; Eugenia Tărășescu-Jianu; Silviu Purcărete; Lia Manţoc; Judit Dobre-Kóthay; Mihai Pastramagiu; Doru Păcurar; Constantin Ciubotariu; Alexandru M. Radu; Vioara Bara; Maria Miu; Ștefania Cenean; Nina Brumuşilă; Adriana Grand; Bartha József; Mihai Constantin Ranin; Dragoș Buhagiar; Cristi Rusu; Cosmin Ardeleanu; Dorothea Iordănescu; Irina Moscu; Adrian Damian; Romulus Boicu
Anexă: Iuliana Vîlsan; Valentin Codoiu; Cristina Milea; Alina Herescu; Maria Nicola
Proiect co-finanțat de AFCN