Aceasta carte a izvorat din dorinta unui martor si participant direct la evenimentele evocate ca anumite date, fapte si intamplari sa nu se piarda in negura uitarii. M-am straduit sa consemnez ceea ce a fost cu adevarat semnificativ in istoria recenta a invatamantului muzical romanesc, asa cum am trait-o, fiind implicata si purtand raspunderi grele.
Nucleul generator al povestirii il constituie viata celui mai important liceu de arta din Romania anilor optzeci, unitate scolara care, in plin ceausism, cu suita bine cunoscuta de mizerii cotidiene si cu lipsa oricarei sperante de libertate, a aratat, prin performantele incredibile ale elevilor si profesorilor sai, ca miracolul exista. Succesele nationale si internationale dobandite in perioada 1981-1987 au demonstrat nivelul de excelenta atins de scoala de muzica si au ramas pana astazi un reper, o stea luminoasa pe firmamentul artei, contribuind decisiv la formarea elitei muzicale care impune in prezent pe harta lumii prestigiul compozitorilor, interpretilor, muzicologilor si profesorilor romani. In contrast cu teoria "desertului cultural”, vehiculata energic in spatiul public, scrierea de fata e un argument convingator al artistice de care natiunea noastra a dat dovada necontenit, chiar si in cea mai neagra epoca din existena ei.
In fata istoriei si deopotriva in fata contemporanilor, suntem mandri ca apartinem breslei muzicienilor romani moderni, intemeiata si ilustrata de marile modele universale care au fost George Enescu si Dinu Lipatti.
Lavinia Coman